Emine Yavuz Gözgeç’ten infaz kanunu açıklaması

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Emine Yavuz Gözgeç, “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında açıklayıcı bilgiler verdi.
Kamuoyunda “af yasası” olarak da bilinen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşüldü ve kabul edildi. Teklifin görüşülüp kabul edilmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av. Emine Yavuz Gözgeç, Adalet Komisyonu’nda görüşülen ve kabul edilen hakkında bilgiler verdi
TOPLUM SUÇA KARŞIKORUNACAK
İnfaz sisteminin temel amacının; yeniden suç işlenmesini önlemek ve toplumu suça karşı korumak; hükümlülerin kurallara saygılı ve sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumalarını kolaylaştırmak olduğunu belirten Gözgeç, getirilen teklifte özellikle kadınlar ve çocuklar ile dezavantajlı, yaşlı ve engelliler hakkında hükümler olduğunu söyledi. Teklifin, toplumun hassasiyetini dikkate alarak hazırlandığını belirten Milletvekili Gözgeç, “Milletçe mücadele ettiğimiz COVID-19 sebebi ile; açık ceza infaz kurumlarında bulunan; denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlüler; 31 Mayıs’a kadar izinli sayılacak. Bu süre gerektiğinde uzatılabilecek. Toplumun hassasiyeti olan cinsel saldırı suçları, kasten adam öldürme, işkence, terör suçları gibi belirli suçlar hariç olmak üzere; Denetimli serbestlik süreleri ve koşulları yeniden belirlenmiştir. 1 yıl olan maktu denetimli serbestlik süresi yerine; verilen ceza ile orantılı bir uygulama getirilmiştir. Koşullu salıverme süresinin 4/5’ ini infaz kurumunda geçiren hükümlü; 1/5’ini denetimli serbestlik olarak infaz edecektir. Mevcut düzenlemede 2/3 olan ‘koşullu salıverilme’ oranı, yine belirli suçlar hariç olmak üzere, kural olarak yarıya indirilmektedir” diye konuştu.
BAZI SUÇLARIN ÜST SINIRLARI ARTIRILDI
İnfazın her aşamasında hükümlülerin hal, tutum ve davranışlarını değerlendirecek olan; idare ve gözlem kurumlarında; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği uzmanların da bulunacak olması durumunun, önem arz ettiğinin altını çizen Emine Yavuz Gözgeç;, “Ayrıca bazı suçlarla daha etkin mücadele ve caydırıcılığın sağlanması için; tefecilik ve canavarca hislerle adam öldürme suçlarının hapis cezalarının alt ve üst sınırları artırıldı” diye konuştu. Teklifte özel infaz usullerinin kapsamının da genişletildiğini dikkat çeken Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç; cezanın konutta infazı, geceleyin infaz, hafta sonu infaz olanaklarında kadın, çocuk ve yaşlılar için lehe düzenlemeler getirildiğini sözlerine ekledi.