Emeklilerden intibak talebi
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, binlerce emeklinin intibakı beklediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bayram ikramiyelerine enflasyon oranında artış yapılacağı yönündeki açıklaması milyonlarca emekliyi sevindirdi. Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars; “Yaklaşık 13 milyon emekli ile dul ve yetimlerine 2018 yılından bu yana her Ramazan ve Kurban Bayramlarında biner lira bayram ikramiyesi veriliyor. Sürekli dile getirmemize rağmen bu ikramiyelerde hiçbir artış yapılmadı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bayram ikramiyelerine enflasyon oranında artış yapılacağı yönündeki açıklaması milyonlarca emekliyi mutlu etti. Fakat bu artışın detayları şu an bilinmiyor” dedi.
İKRAMİYELER EN AZ BİN 545 LİRA OLMALI
Beklentilerinin ikramiyelerin ilk kez verilmeye başlandığı Haziran 2018’den bugüne enflasyon artışlarının bu ikramiyelere yansıtılması olduğunu belirten Pars, rakamın ise bin 545 TL olması gerektiğini kaydetti.
Emeklilerin TÜİK’in TÜFE oranlarına göre zam aldığını hatırlatan Kenan Pars, “Açıklanan enflasyon rakamları, yaşadığımız, hissettiğimiz enflasyonun çok gerisinde kalıyor. Bu da emeklileri her geçen gün alım gücü olarak geriye götürüyor. Emekliler TÜİK eliyle her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Emeklinin harcama listesindeki kalemleri belli. Emeklinin sepetindeki ürünlere son bir yılda ortalama yüzde 55-60 zam geldi. TÜİK’in açıkladığı son bir yılın enflasyonu ise yüzde 16,19. Alım gücü düşen emekliler çarşı pazara çıkmaya korkuyor” dedi.
Pars, bayram ikramiyelerin artırılması yönündeki taleplerimizin Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından karşılık bulması biz emeklileri memnun etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ülkemizin imkanlarının gelişmesine paralel olarak, emeklilerimizin şartlarını daha da iyileştirmeye hazırlanıyoruz” ifadelerinin de kendileri için umut olduğunu ifade ederek, emeklilerin öncelikli beklentilerini şöyle özetledi: “2000 sonrasında emekli olanları mağdur eden ve aylıkları düşüren, “emekli aylığı hesaplama karma sistemi”, aylıklar arasında eşitsizliği artırmıştır. Bu nedenle her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için “tek bir aylık hesaplama sistemi” getirilmelidir. Tüfe’ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 Sayılı Kanunun 55.maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan pay verilmelidir.”
Emekli aylıklarında norm ve standart birliğinin sağlanması için 506 Sayılı Kanun döneminde olduğu gibi gösterge sistemine geçilmesi gerektiğinin altını çizen Kenan Pars sözlerini şöyle sürdürdü: ” Alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olarak belirlenmelidir. Vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme yüzdeleri, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak, yüzde 8-9 oranına yükseltilmelidir. Emeklilerimizin ödemiş oldukları katkı payları, emeklilerimizin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır.”Burdan son olarak şu mübarek günlerde emekliyi sevindirin, duasını alın demek istiyorum. Emeklinin duasını almak, Ana-Baba duası almak gibidir.”