Döviz bitince sıra altına geldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervleri son iki yılda iktidarın para politikasını finanse edebilmek için eritildi. Bu süreçte döviz rezervlerinden 128 milyar dolar büyüklüğünde kaynak piyasaya döviz kurlarını ucuz tutabilmek adına sermayedarlara satıldı.
Aynı süreçte ise altının dolar karşısında değerinin yükselmesi ve döviz rezervlerinin erimesi nedeniyle Merkez Bankası’nın altın rezervleri önem kazandı. En son açıklanan 23 Nisan’la biten haftada Merkez Bankası’nın brüt toplam 88 milyar 676 milyon dolar büyüklüğünde rezervi var. Ancak bunların 40 milyar 730 milyon doları altın şeklinde tutuluyor. Altının dolar cinsinden değeri artıkça rezervler içinde altının ağırlığı da artıyor.
Geri kalan döviz rezervleri ise Merkez Bankası’nın borçları çıkarıldığında eksiye düşüyor. Ancak son aylarda yaşanan bir gelişme rezervlere ilişkin yeniden tedirginlik yaratmaya başladı.
Dünya Altın Konseyi (World Gold Council) 2021’in ilk çeyreğine ilişkin verilerini yayımladı. Verilere göre ilk çeyrekte en çok altın satan merkez bankası TCMB oldu. Konseyin raporunda altın satışlarının ekonomik krizden ve kur krizinden kaynaklandığı vurgulanırken raporda şu ifadelere yer verildi: “Bu çeyrekte en büyük altın satıcısı, altın rezervleri 31,5 ton azalarak 512,6 tona gerileyen Türkiye oldu. Türkiye’nin altın rezervleri 3 çeyrektir azalıyor ve 2017’den bu yana Türk altın rezervlerindeki en büyük üç aylık düşüş 2021’in ilk çeyreğinde yaşandı. Satışlar kısmen, liranın o zamandan bu yana neredeyse yüzde 18 oranında düştüğü ülkede devam eden ekonomik krizden ve kur krizinden kaynaklandı.”