Dolar 34,4795
Euro 36,4287
Altın 2.955,56
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Dolandırıcıların PES Dedirten Yeni Yöntemi!

Dolandırıcıların PES Dedirten Yeni Yöntemi!
24 Temmuz 2023 17:41
173
A+
A-

Dolandırıcılıkta zirve! Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) internet sitesini bile kopyaladılar.

Her gün yeni bir yöntemle karşımıza çıkan dolandırıcılar bu kez gerçekten pes dedirtti. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) internet sitesinin benzerini yapan sahtekarlar, buradan vatandaşa resmi belge görünümünde sözde dava dosyaları gönderip, ‘icraya düşmemeniz için şu cezaları ödeyin’ diyorlar.

Posta’dan Murat Gülderen’in haberine göre kısa mesajlar, e-mailler, sahte uygulamalar, çakma sosyal medya hesapları ve kopya sitelerle vatandaşı her gün kandırmaya çalışan dolandırıcılar, hiç bir konuda sınır tanımadıklarını bir kez daha gösterdi.

Öyle ki, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) internet sitesinin de benzerini yaptılar. O nedenle nereden gelirse gelsin şüphelendiğiniz her bildirimi kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü bildirimleri ve yazılımları öyle ustaca hazırlıyor ki birinden kurtulsanız diğer tuzağa muhakkak düşebilirsiniz.

İCRA TAKİBİ SMS’LERİ

Önce ‘hakkınızda icra takibi var, ceza ödemeniz gerekiyor’ gibi SMS’ler atıyorlar. UYAP’ın resmi internet sitesi olan uyap.gov.tr yerine vatandaşı sahte siteye yönlendiriyorlar. Mağdur vatandaşlar bu sitede T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifrelerini girerek haklarında düzenlenmiş sahte dava dosyalarıyla karşılaşıyor. Bu sahte evraklarda ise ödeme yapmaları isteniyor. Ödeme için de dolandırıcının IBAN numarası paylaşılıyor.

NE YAPMALI?

Gelen mesaj resmi içerikli ise her şeyden önce ‘gov.tr’ uzantılı adreslerden kontrol yapılmalı ve adreste ‘https’ uzantısına dikkat edilmeli.

Başta resmi kurum ve kuruluşlar olmak üzere diğer kurumsal sitelerden gelen mesajlarda gramer hatasına ve bozuk cümlelere rastlanmaz. Tuzak mesajların en belirgin özelliği yazım hatalarının çok olmasıdır. Ayrıca küçük bir harf değişikliğiyle kurum isimlerini kullanırlar.

Ödeme taleplerine asla itibar etmeyin. Bir kuruma ödeme yapmadan önce işleminizi doğrulayın ve güvendiğiniz ödeme yöntemlerini kullanın. Ceza ve borç konusunda e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.