Diyarbakır’da esnafın ‘kanadı’ kırıldı (ÖZEL HABER)
Diyarbakır Yenişehir İlçesi’nde bulunan Kanatlı Hayvan Satış ve Kesim Merkezi esnafı, işlerinin durgun olmasından dert yanıyor. Pandemi ve zamlar nedeniyle iş yapamadıklarını söyleyen esnaflar, iflasın eşiğinde olduklarını vurguladı.
Yağmur Ensari (Diyarbakır YENİGÜN)
Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Şehitlik semtinde uzun zamandır hizmet veren Kanatlı Hayvan Satış ve Kesim Merkezi esnafı zor günler geçiriyor. COVID-19 pandemisiyle beraber işlerin durma noktasına geldiğini belirten esnaflar, siftah yapamadan günü bitirdiklerini söyledi. 30 yıldır pazarda satış yaptığını söyleyen Habip Üçgün, yaşamış olduklarını sıkıntıları Yenigün Haber’e anlattı. Üçgün, “Pandemi ve zamlarla birlikte fiyatlar yükselmeye başladı. Zamlar bu şekilde artmaya devam ederse birkaç yıl sonra burada bu işi yapacak hiç kimse kalmayacak. Siftah yapmadığımız gün bile oluyor. 2 kuruş para kazanmaya çalışıyoruz ama zamlar belimizi büktüğü için onu bile kazanamıyoruz” dedi.
ZAMLAR BELİMİZİ BÜKTÜ
Fiyatların zamlar nedeniyle yükseldiğine dikkat çeken Üçgün, “Her gün gelen zamlar nedeniyle işlerimiz çok kötü gidiyor. Zamlar yüzünden vatandaşlar hiçbir şey alamıyorlar. Vatandaşın cebi boş diye kimse alışverişe gelmiyor. Fiyatlar zamdan kötü etkilendi. Hindinin fiyatı 150-300 TL arası, kaz 75 TL civarı, ördek 50 TL, tavuk 50 TL fiyat aralığında değişiyor. Daha önce fiyatlar yarı yarıyaydı ancak pandemi ve zamlarla birlikte fiyatlar yükselmeye başladı. Zamlar bu şekilde artmaya devam ederse birkaç yıl sonra burada bu işi yapacak hiç kimse kalmayacak. Hem pazarımızın şartları kötü hem de ekonomik anlamda sıkıntılı günler yaşadığımız için bizleri buraya bağlayan bir sebep kalmadı” diye konuştu.
İFLAS NOKTASINA GELDİLER
Esnaflardan Emin Özdağ ise siftah yapamadıkları için iflasın eşiğine geldiklerini dile getirerek “Pandemiden önce işlerimiz gayet iyiydi. Pandemi başladıktan sonra işlerimiz bitme noktasına geldi. Şuanda burada çalışan esnafların hepsi iflas etme noktasına geldi. Zorla ayakta durmaya çalışıyoruz. Halkın cebinde para olmadığı için kimse gelip alışveriş yapamıyor. Çok fazla zam geldiği için fiyatlar da yükselince işlerimiz durmaya başladı. Siftah yapamadan günü kapattığımız zamanlar oluyor. Buna çözüm bulunması gerekiyor yoksa yıllardır açık olan pazar kapanacak” ifadelerini kullandı.