Devlet üniversiteleri tek tek çakıldı
Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR), “Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA-2021)” yaptı. Araştırma lisans düzeyindeki üniversite öğrencileriyle yapıldı.
Araştırma, koronavirüs salgını nedeniyle ülkemizdeki bütün üniversitelerdeki “uzaktan eğitimi” temel aldı.
Araştırmada, “Türkiye’deki üniversiteler, uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerini öğrenme deneyimleri açısından memnun edebilmekte midir?”, “Kaliteli, erişilebilir ve kullanışlı bir uzaktan eğitim ve dijital öğrenme alt yapısına sahip midir?”, “Kurumun yönetimi ve işleyişi açısından öğrencilerin taleplerini hızlı ve memnuniyet verici düzeyde karşılayabilmekte midir”, “Uzaktan öğrenme ortamları, imkan ve kaynaklar açısından zengin bir çeşitliliğe sahip ve yeterli midir”, “Öğrencilerin kişisel gelişimini ve gelecekteki kariyerlerini destekleyebilmekte midir?” sorularına öğrencilerden yanıt arandı.
TÜMA-2021’de 125 devlet ve 73 vakıf olmak üzere 198 üniversitede öğrenim gören 42 bin 353 öğrenciden veri toplandı.
Araştırmada, öğrencilerin değerlendirmelerine göre “Uzaktan eğitim sürecinde üniversiteler sınıfta kaldı. Üniversitelerin ve fakültelerin sürece hazır olmadığı, uzun yıllardır YÖK tarafından belirlenen kriterleri tamamlamadıkları anlaşılmaktadır” değerlendirmesi yapıldı.
Araştırmada,uzaktan eğitimde ders anlatma kültürünün en ciddi sorunlardan biri olduğu vurgulandı.
Üniversitelerin genel memnuniyet sıralamasında ilk beş üniversite sırasıyla, Abdullah Gül Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi oldu. Tek devlet üniversitesi Abdullah Gül Üniversitesi oldu.
Uzaktan eğitim alt yapısı sıralamasında ise Koç Üniversitesi birinci sırada yer alırken, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ikinci, Yaşar Üniversitesi üçüncü, Abdullah Gül Üniversitesi dördüncü, Özyeğin Üniversitesi beşinci sırada yer aldı.