Demir-çelik sektörü karbon emisyonunu azaltacak
2020 yılında 1 milyar 361 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandıran Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, sektörün karbon emisyonunu düşürmek için bir çalışma grubu oluşturacak.
İZMİR (İGFA) – Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2019 ve 2020 yılı Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, 2021 hedeflerine ulaşmak amacıyla endüstri 4.0 konusunda Almanya ile ortak çalışmaların devam edeceğini belirterek, “Sektörün karbon ayak izinin azaltılması konusunda bir çalışma grubu oluşturarak yeşil enerjiye dönüşüm, kömür yerine hidrojen kullanımı, döngüsel ekonomi konularında girişimlerde bulunacağız” dedi.
2020 yılına firmaların yeni pazarlar, katma değerli üretime yönelme girişimleri ile azaltarak girdiklerini anımsatan Başkan Ertan, yıl içerisinde birlik olarak 1 milyar 361 milyon dolar, Türkiye genelinde ise 20,9 milyar dolar ihracat yaptıklarını anlattı. 2021 yılı için ihracat hedefimizi 1,4 milyar dolar olarak belirlediklerini belirten Ertan, lk üç aylık fiili rakamlara bakıldığında 435 milyon dolarlık gerçekleşme yaşandığını kaydederek,
“Küresel dengelerdeki değişimler ve tedarik zincirlerinde bozulmalara karşın demir çelik sektörümüzün 2020 yılını yine bir önceki yıla yakın bir ihracat rakamı ile kapatmasını sektörümüz için bir başarı olarak sayabiliriz. Singapur, Hongkong, Filipinler, Çin pazarlarına yönelik satışlarımız iyi gidiyor. Hammadde tedarik zincirindeki yavaşlamadan dolayı fiyatlar yükselmeye başladı. Buna taşıma problemleri eklenince fiyat artış hızı daha da çoğaldı” dedi.
Bu arada karbon ayak izi ile ilgili Çin’de alınan yüzde 30’a varan münavebeli üretim kısıtlamaları yarı mamule olan talebi daha da arttırdığını anlatan Yalçın Ertan, bu nedenle fiyatların son 2 ay içerisinde daha da arttığını, dengelenme süreci için önümüzde zorlu iki yıl daha olacağının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.