Dolar 34,4708
Euro 36,1515
Altın 2.958,85
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 9°C

Coronavirüs’ün geçmemesinin sebebi bulundu

Coronavirüs’ün geçmemesinin sebebi bulundu
14 Aralık 2020 13:06
395
A+
A-

Yale Üniversitesi araştırması aylarca COVID-19 semptomları gösteren kişilerde oto-antikor olduğunu tespit etti.

Dünya çapında 72 milyondan fazla insana bulaşan ve bütün dünyaya korku salan koronavirüs salgını ile ilgili aylarca devam eden “Semptomu geçmeyen, iyileşmeyen uzun COVID-19 hastaları” ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapıldı.

ABD’nin önde gelen eğitim kurumlarından Yale Üniversitesi’nde yapılan araştırmada hastalığı atlatamayan ve uzun haftalar ve hatta aylar süren hastalık yaşayan kişiler incelendi. Bilim insanları yaptıkları araştırmada hastalığı yenemeyen kişilerin kan değerlerinde “oto-antikor” değerlerinin çok daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

KAN DEĞERLERİ KARŞILAŞTIRILDI

Bu oto-antikorların vücudun COVID-19’a karşı antikor geliştirmesini engellediğini ve başta beyin olmak üzere vücudun bazı noktalarına saldırdığını tespit eden uzmanlar, “İnsanlar büyük ihtimalle bu yüzden ağır koronavirüsü semptomları yaşıyor” açıklamasını yaptı. Yale Üniversitesi’nde görevli uzmanlar COVID-19 tespit edilen 194 hastane çalışanı ve hastanın kan değerlerini inceleyerek bunları 30 sağlık sağlık çalışanınkiyle karşılaştırdı.

Hastalanmayan kişilerde oto-antikor değerlerinin daha düşük olduğunu tespit eden bilim insanları, “Oto-antikorlar COVID-19 hastalarının hasar görmüş organlarına hücum ediyor. Bu da COVID-19 semptomlarını daha kötü bir hale sokuyor” dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE KARIŞIYOR

Bilim insanları SARS-CoV-2 koronavirüs ile bulaşan COVID-19enfeksiyonunun kısa dönemli bir hastalık olduğunu söylerken hastalığın yaklaşık 2 hafta sürdüğünü de geçmişte açıklıyor. Fakat bazı hastalarda semptomların uzun haftalar boyunca geçmemesi bilim dünyasında tartışma yaratmıştı.

Araştırmayı yürüten Aaron Ring, İngiliz The Guardian’a konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ring, “COVID-19 hastaları bağışıklık sistemine karışan oto-antikorlar üretiyor ve bu oto-antikorlar da hastalara yarardan çok zarar veriyor. Çünkü antikorlar daha uzun bir süre vücutta kalıyor ve uzun COVID olarak adlandırdığımız sürece götürüyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.