‘Coronavirüs’ turizm sektörünü hasta etti
TÜRSAB Genel Merkez Saymanı Hasan Eker, seyahat acentelerinin etkilendiği gerçeğiyle Coronavirüs tedbirleri kapsamında ek maddelerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Önceliğin insan sağlığı olduğu gerçeğini unutmadan, ancak ekonominin de önemini yadsımadan topyekün bir mücadele içine girmek gerektiğini ifade eden TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Sayman üyesi Hasan Eker, seyahat acentelerinin ve TURSAB üyelerinin Koronavirüs salgınından ekonomik anlamda oldukça fazla etkilendiğini ifade etti.
2020 TRENİ ŞİMDİDEN KAÇTI
Hasan Eker,salgın bitince diğer sektörlerin hızlıca işlerine döneceğini ancak seyahat acentesinin 6 ay veya 1 yıl sonrasına çalıştığı için bu şansa sahip olmadığını dile getirdi. Seyahat acentelerinin 2020 hazırlıklarını bir yıl önceden yaptıklarını belirten Eker, “Dolayısıyla acenteler, özellikle de tur operatörleri erken rezervasyonlar, kongreler ve organizasyonlar anlamında tüm çalışmalarını ve yatırımlarını yaptılar. Araçlar aldılar, fuarlara katıldılar, tanıtım materyalleri bastırıp dağıttılar, otellere ön ödemeler yaptılar. Tüm yatırımımızı ve harcamamızı 2020’ye yapmamıza rağmen 2020 yılını kaçırdık. Örneğin kongre sektöründe yapmış olduğumuz yatırım ve harcamalar boşa gitti, kongreler 2021 yılına ertelendi. Hac-umre acentelerinin yapacağı bir şey kalmadı. Kâbe ibadete kapatıldı. Tur operatörlerinin ve acentelerin yapmış olduğu tüm masraflar da boşa gitti. 2020 açıkçası bizler için şimdiden kayıp bir yıl oldu” ifadelerini kullandı.
BU FERYADI DUYSUNLAR
Seyahat acentelerinin feryadını hükümetin duymasını ve yapılan bu masraflar için hibe kredi veya özel bir teşvik getirilmesi gerektiğini kaydeden Hasan Eker, “Hac ve umre turizmi yapan acentelerimiz Hac ve umrelerin iptal edilmesinden dolayı sıkıntılı. Acentelerimiz en yoğun ay olan mayıs ve haziranda uçuşların iptal olmasıyla uçak bileti kesemeyecek. Kısacası seyahat acentelerinin tüm dalları için, 2020, parasını son 6 ayda ödediği bir yıl olmasına rağmen sıfır yazdı. Şu an kısmi personel desteğinden yararlanamıyoruz. Hem personelin maaşı düşüyor hem de kalifiye personel, maaşını eksik aldığı için işten ayrılıyor. Kredilerden de faydalanamıyoruz. Çektiğimiz krediler, ancak yapmış olduğumuz ve boşa giden masraflara gidecek” dedi.
EK TEDBİR ÖNERİLERİ
Sektör temsilcileri olarak düşünce ve taleplerini yetkililere ilettiklerini söyleyen Eker, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz bu talepleri yazılı olarak hem sayın Cumhurbaşkanımıza hem ilgili Bakanlıklarımıza hem de TOBB’a gönderdik. Acentelerimizin beklentileri masraflarının karşılanmasıdır. Bu karşılama şu şekilde olabilir : 2020 yılı boyunca seyahat acentelerinden SGK pirimi ve muhtasar alınmaması. Personel sayısının yarısı kadar, 6 aylık personel maaş desteği sağlanması. Şu ana kadar açıklanan tedbirler, 3 aylık erteleme veya kredi kolaylığı olarak göze çarpıyor, fakat belirttiğim gibi, iş olmadan bu ödemeleri 3 ay sonra nasıl yapacağız ? Veya çekilen krediler yaptığımız masraflara gidecek, kredileri nasıl geri ödeyeceğiz ? Acenteler sermayelerini harcadı, yeni sermaye lazım. Bir de geri alamadığımız ödemelerin geri iadesini yapmak zorunda kalıyoruz. Bu talepleri her gün üyelerimiz tarafımıza iletmektedir. Seyahat acentesi ve tur operatörü turizmin planlayıcısı, yatırımcısıdır. Seyahat acentesi ve tur operatörü biterse turizm biter. Seyahat acentesi ayakta duramazsa 2021’i de kaybederiz. Devletimiz, büyük ve güçlüdür. Hepimiz fedakârlıkta bulunacağız.”