Dolar 34,6956
Euro 36,6486
Altın 2.969,43
BİST 9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Az Bulutlu
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 12°C
Pts 10°C
Sal 10°C

CHP’li Sarıbal: “Kara gün dostu TMO çiftçi ile rekabet ediyor”

CHP’li Sarıbal: “Kara gün dostu TMO çiftçi ile rekabet ediyor”
14 Ekim 2021 16:59
193
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) çiftçinin ürününü değerlendiren değil, ithalatı teşvik eden bir kurum haline geldiğini belirtti.

ANKARA (İGFA) – TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Parti Meclis Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ülkede gıda güvenliğinin tehlike altında olduğunu söyledi.

TMO’nun, kendi çiftçisinden aldığı arpayı iç piyasaya daha pahalı fiyata satarken, yurt dışından daha pahalıya aldığı arpayı çok daha ucuza sattığını hatırlatan Sarıbal, “76 milyon ton buğday ithalatına 20 milyar dolar, 5,4 milyon ton arpa ithalatına 1,3 milyar dolar, 24 milyon ton mısır ithalatına, 5,5 milyar dolar para ödendi. Buğday, arpa ve mısırda üreticinin yanında olması gereken TMO, ithalat ajansına döndü. Son 3 yıldır yurt içinde çiftçimizden aldığı ürün miktarından daha fazlasını dışarıdan ithal eden TMO, yüksek fiyatla ithal ettiği ürünü içeride ucuza satarak hem kendi çiftçisiyle rekabet etmekte hem de ithalatı teşvik etmekte” diye konuştu.

Meclisteki basın açıklamasında çeltik, pirinç ve kuru üzüm üreticilerinin sorunlarına da değinen Sarıbal, kuraklıktan zarar gören çiftçilere söz verilen ödemelerin yapılmadığını da belirtti. Kuraklık nedeniyle birçok tarımsal üründe rekolte kaybı yaşandığını ifade eden Sarıbal, “Cumhurbaşkanlığı Kararı ile üreticilerinin zararına göre dekar başına 30 lira ile 100 lira arasında ödeme yapılacağı kararı alınmıştı. Buna rağmen bugüne kadar 1 kuruş destek ödenmiş değil” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.