CHP’den eğitimde sıfır vergi teklifi
CHP’nin akademisyen kökenli Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, uzaktan eğitimde vergi için yeni bir öneri getirdi.
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu kanun teklifi ile uzaktan eğitim aracı olan tablet, televizyon, bilgisayar vb. teknolojik cihazlardan KDV alınmaması, internet hizmetlerinden alınan KDV ve ÖİV’nin de öğrenci ve öğretmenler için kaldırılmasını teklif etti.
Teklif ile, 31.06.2021 tarihine kadar öğretmen ve öğrencilerin televizyon, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar ve tablet alımlarında KDV’den muaf tutulması, yine öğretmen ve öğrencilerin bulunduğu adreslerde sunulan kablolu veya kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmetinin KDV’den muaf tutulması ve bu adreslerde sunulan kablolu veya kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti ile öğretmen veya öğrenciler adına kayıtlı mobil hatlar üzerinden verilen mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetinin Özel İletişim Vergisi’nden muaf tutulması öngörülüyor.
ZORUNLU HALE GELDİ
Teklifin gerekçesinde “Covid-19 salgını, her ülkeyi, sektörü ve kişiyi doğrudan etkilemektedir. Salgının ne kadar süreceği, ne zaman sonuçlanacağı ve hayatın ne zaman normale döneceğinin bilinmezliği yüzünden, salgın krizi Dünya’nın karşılaştığı hiçbir krize benzememektedir. Salgın dolayısıyla eğitim-öğretime 16 Mart 2020 tarihinde ara verilmiştir ve bu süreçte yüzyüze eğitim yapılamamasından ötürü okullar fiziki olarak açılamamaktadır. Ülkemizde de 16 Mart 2020 tarihinde kapatılan okullarımız yüz yüze eğitime başlayamamışlardır. 23 Mart sonrası eğitim faaliyetleri uzaktan yapılmaya başlanmıştır. Bu tarihten itibaren, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için yüz yüze eğitimin yerine Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden TRT-EBA TV ile dersler verilmeye başlanmıştır.
Uzaktan eğitim öğrenciler arasında eğitim olanaklarına erişim açısından derin uçurumlar oluşmasına neden olmuştur. 2,8 milyon öğrenci bu süreçte EBA’ya giriş dahi yapmamıştır. Bu öğrencilerin öğrenmelerini nasıl sürdürdüğü, EBA TV’ye erişimlerinin olup olmadığı, EBA TV üzerinden sunulan içeriklerin farklı sınıf seviyelerinde öğrenmeyi ne ölçüde destekleyebildiği, öğrenciler tarafından ne ölçüde izlendiği, ebeveynlerin çocuklarına ne ölçüde öğrenme desteği sağlayabildiği bilinmemektedir. Bu durumun telafisi yapılmaz ise hem okullaşma hem de öğrenme olumsuz etkilenecektir. Yüksekokul ve üniversitelerde ise bu süreç üniversitelerin inisiyatifi ile uzaktan eğitimle, çevrimiçi programlar ile yürütülmektedir. Bu nedenle, eğitimin her kademesindeki öğrenciler için masaüstü / dizüstü bilgisayar ya da tablet sahibi olmak ve internet erişimi bir zorunluluk haline gelmiştir” açıklamasına yer verildi.
EĞLENCE VEYA LÜKS DEĞİL
Salgın koşullarında uzaktan eğitimin, öğrencilerimizin eğitim ve iletişim hakkına erişiminde önemli bir kanal olduğunu ifade eden CHP’li Karabıyık, teklifin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi: “Hem öğrenciler hem de öğretmenler bilgisayar, tablet ve internet ağlarına erişimde büyük sorunlar yaşamaktadır. Öğretmenler ve öğrenciler için bilgisayar ve internet eğlence veya lüks değil, bir eğitim aracıdır. Bu nedenle hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz bilişim teknolojileri ve ağlarını edinmek üzere desteklenmeli, internet için altyapının yaygınlaştırılmasının önü açılmalıdır.
Ayrıca internet hizmetlerinden alınan KDV ve ÖİV öğrenci ve öğretmenler için kaldırılmalıdır. Ailelerinin gelir düzeyi nedeniyle evinde uzaktan eğitime erişebileceği hiçbir araç olmayan çocukların uzaktan eğitimden mahrum kalmaması için bu ürünlerden salgın süresince KDV alınmaması gerekmektedir. Böylece ailelerin çocuklarının eğitim ihtiyacını karşılamasında bir engel olan yüksek vergiler kalkacak, uzaktan eğitimin zorunlu araçlarına erişim kolaylaşacaktır. Vatandaşların eğitime erişim hakkı için uzaktan eğitim aracı olan söz konusu teknolojik cihazlardan KDV alınmaması, öğrenciler arasında var olan makasın açılmasına ve eğitimde eşitsizliklerin artmasına engel olacaktır. İnternet hizmetlerinden alınan KDV ve ÖİV’nin öğrenci ve öğretmenler için kaldırılması, öğrencilerin ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde yaşadığı sorunları bir nebze giderecektir.”
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Gider Vergileri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile getirilecek değişiklikler ise şöyle:
- “Öğretmen ve öğrencilere, belgelendirmeleri halinde ve bir defaya mahsus olmak üzere, televizyon, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar ve tablet teslimleri 30.06.2021 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır”
- “Öğretmen veya öğrencilerin bulunduğu adreslerde sunulan kablolu veya kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti 30.06.2021 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.”
– “Öğretmen veya öğrencilerin bulunduğu adreslerde sunulan kablolu veya kablosuz internet servis sağlayıcılığı hizmeti ile öğretmen veya öğrenciler adına kayıtlı mobil hatlar üzerinden verilen mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti 30.06.2021 tarihine kadar özel iletişim vergisinden müstesnadır.”