Dolar 34,5564
Euro 36,3052
Altın 2.998,23
BİST 9.390,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Kar Yağışlı
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 7°C
Sal 10°C

CHP’den deniz salyası krizi için Meclis araştırması talebi

CHP’den deniz salyası krizi için Meclis araştırması talebi
27 Mayıs 2021 12:30
371
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Marmara Denizi’nde yaklaşık 15 yıldır küçük çaplı da olsa her yıl görülebilen ancak bu yıl neredeyse denizin tamamını kapsayacak şekilde artış gösteren deniz salyası (müsilaj) sorununa dikkat çekmek, var olan sorununun nedenini belirlemek ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Meclis Araştırma önergesinde, İstanbul Ziraat Odası Başkanlığının uyarısına da yer veren Gürer, sanayi tesislerinden kaynaklanan çeşitli kirleticilerin bir kısmının arıtılmadan veya kısmen arıtılarak alıcı ortam olan akarsulara ve buradan da Marmara Denizi’ne ulaştığına dikkat çekti.

Deniz salyasının 2007 yılından bu yana Marmara Denizi’nde küçük çaplı da olsa zaman zaman görülebildiğine işaret eden Gürer, ancak bu yıl çok farklı bir şeklide artış olduğunu vurguladı.

chp-den-deniz-salyasi-icin-meclis-arastirma-talebi-880643-1.
Fotoğraf: CHP’li Ömer Fethi Gürer

BALIK VERİMİNİ CİDDİ ORANDA DÜŞÜREBİLİR

Deniz müsilajının nasıl oluştuğuna dair uzmanlarca yapılan açıklamalardan örnekler de veren Gürer, soruna bir çözüm bulunamaması halinde önümüzdeki yıllarda balık larvalarının beslenme sorunu yaşayacağı, bu durumunda balık verimini ciddi oranda düşürebileceğini ifade etti.

Müsilajın koku açısından bir halk sağlığı sorununa dönüşme ihtimalinin bulunduğunu vurgulayan Gürer, bu süreçte ekolojik ve ekonomik kayıplar yaşanmaması için tedbirlerin artırılması gerektiğini belirtti.

SORUNUN ÇEVRE ADINA ÖNEMİ ORTADA

Denizlerde yaygın kirliliğine neden olan ve kontrolsüz olarak birçok noktadan deşarj edilen evsel ve endüstriyel atıkların deşarj noktalarının tespiti, kontrol ve denetimlerinin yapılması ve arıtma zorunluluğunun uygulanması gerektiğini vurgu yapan Gürer, “Denizlerimizde deniz kirliliği, biyoçeşitlilik izleme, balık stoklarının takibi vb. çalışmalar, yıl içerisinde düzenli olarak yapılmalı, ilgili bakanlıkların bu çalışmalara kaynak aktarmaları sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı. Başta Marmara Denizi’nin kritik eşikte olduğunu kaydeden Gürer, “Sorunun çevre adına önemi ortadadır, bu nedenle Meclis araştırması ile sorun kapsamlı araştırılıp çözüm yaratılmalıdır” diye konuştu.

DENİZLERDE SORUNLAR ARTIYOR

Gürer, denizlerde atıklarla oluşan dönüşüm ve kirlenme ile ortaya çıkan sorunlar yanında küresel ısınma ile ortaya çıkan hayvan türleri balıklar içinde ciddi risk yarattığına da dikkat çekti.

Süveyş kanalından Akdeniz’e gelen zehirli balık türlerine de zarar veren balon balıkları gibi balıkların yanında kirlenen denizler ile tüketilebilen balık türlerinin de ciddi risk altında olduğunu ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.