Dolar 34,5174
Euro 36,1929
Altın 2.980,09
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Kar Yağışlı
Bursa
19°C
Kar Yağışlı
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 7°C
Sal 10°C

Çatıdan gelen ‘GES’

Çatıdan gelen ‘GES’
24 Şubat 2021 12:06
620
A+
A-

Enerji dünyasının vazgeçilmez kaynaklarından güneş enerjisi online toplantıdsa masaya yatırıldı.

Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu ortaklığıyla, “Çatınızdaki Enerji Potansiyeli” konulu online toplantı gerçekleştirildi.

Coşkunöz Metal Form’dan Oğuz Aydın’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Sunvital Enerji firmasından Serkan Ulaşan, Güneş Enerji Sistemi’nin (GES) tercih edilme nedenlerini şöyle sıraladı:

“Temiz enerji, sonsuz kaynak, coğrafi avantaj (Türkiye çin günde 7.5 saat güneşlenme süresi), cari açığı azaltma potansiyeli, enerjide dışa bağımlılığı azaltması, yatırım maliyetinin düşüklüğü, artan verimlilik, izleme, analiz imkanı, uzun ömür ve garanti süresi. Bunların dışında karbon emisyonunu düşürmesi ve buna bağlı ticari anlaşmalardaki karbon yaptırımlarına da çözüm oluşturabiliyor.”

ALMANYA’DA 54 BİN MW’LIK GES GÜCÜ

Türkiye’nin 2014’te 30 MW olan güneş enerji sisteminin 2021’de 8 bin 500 MW olacağını, 2025’te ise 20 bin MW olarak planlandığını ifade eden Ulaşan, Türkiye’den daha az güneşlenme süresine sahip Almanya’da ise 2020 sonunda 54 bin MW’lık kurulu GES bulunduğunu kaydetti.

12 Mayıs 2019’da gelen yönetmelikle, yerinde üretim ve tüketimin öngörüldüğünü belirten Ulaşan, bu yönetmelikle aylık mahsuplaşmanın da söz konusu olduğunu kaydetti.

GES sistemlerinin bakım maliyetinin neredeyse sıfıra yakın olduğunu da dile getiren Ulaşan, 2-3 yılda bir panellerin saf suyla temizlenmesinin yeterli olduğunu da söyledi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Tacettin Türker ise, GES’lerin çatı uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Doç. Dr. Türker, konuşmasında farklı çatı sistemlerine göre GES uygulama yöntemlerini anlatırken, “Mevcut yapı gelecek ek yükü taşıyabilir mi? Tasarımı ne olmalı? “ sorularına yanıtlar arandığını da kaydetti. Doç. Dr. Türker, şunları söyledi:

“Proje var ve uygun yapılmışsa proje üzerinden. Proje var ama uygun yapılmamışsa, performans analizi gerekiyor. Proje yok ise yine performans analizi gerekiyor. Rüzgar ve kar yükü gibi analizlerin yapılması gerekiyor.”

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı TURSEFF’ten Seyran Hatipoğlu ise, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası destekli bir programla, 2015’teki GES uygulamalarının finansmanın yüzde 61’ini gerçekleştirdiklerini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.