Cari açığa 16 milyon dolarlık katkı
AKO Lastik Kaplama, faaliyet ve yatırımlarıyla çevre sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlıyor.
AKO Grup, atık lastikleri geri dönüştürerek ekonomiye kazandıracak 30 milyon dolarlık AKO Entegre geri dönüşüm tesisini 2021 yılında hizmete açacak. Kendi alanında Türkiye’nin en büyüğü olacak tesis, Türkiye’nin atık lastiğinin dörtte birini tek başına geri dönüştürecek. Tesisin lastik atıklarının azaltılması işlevinin yanı sıra sanayinin ithal ettiği hammadde girdisinin yerli kaynakla karşılanmasıyla cari açığa da 16 milyon dolarlık yıllık katkı sağlaması öngörülüyor.
Türkiye’nin lastik sektöründe en büyük entegre geri dönüşüm tesisi, AKO Grup tarafından 30 milyon dolar yatırımla Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruluyor. Sanayinin kauçuk ihtiyacının karşılanması ve çevre korumasına katkı amacıyla lastik atıklarının tamamen geri dönüştürülmesini sağlayacak olan bu tesis, karbon tasarrufunun yanı sıra, sıfır atık projesine ve cari açığın azaltılmasına da katkı sunacak. 80 bin metrekare açık, 21 bin metrekare kapalı alana sahip olacak tesiste, Türkiye’de bir yılda ortaya çıkan yaklaşık 350 bin ton lastik atığın dörtte biri nitelikli ham maddeye dönüştürülebilecek.
TESİS 2021’DE HİZMETE GİRİYOR
Geçtiğimiz yıl yatırım kararı alınan ve bu yılın Mart ayında inşaatına başlanan yatırımda hızla sona yaklaşıldığına değinen AKO Lastik Kaplama Genel Müdürü Şevket Bacacı 2021 yılında tesisi işler hale getirmeyi öngördüklerini açıkladı. Bacacı: “Bu tesiste geri dönüşüme tabi tutulacak lastikler, niteliklerine göre ayrıştırılarak yüksek teknolojili entegre sistemlerde işlenecek. Böylece atıklar, yerli imkanlarla otomotiv yan sanayi ve farklı sanayi kollarının ihtiyaç duyduğu nitelikli hammaddeye dönüştürülecek. Böylece Sıfır Atık projesine de katkı sağlanmış olacak” şeklinde konuştu.