Dolar 38,0084
Euro 41,5824
Altın 3.700,33
BİST 9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 20°C
Yağmurlu
Bursa
20°C
Yağmurlu
Paz 14°C
Pts 7°C
Sal 9°C
Çar 11°C

Bursa’yı fetih coşkusu sardı

Bursa’yı fetih coşkusu sardı
6 Nisan 2025 09:47
1
A+
A-

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri, Tophane Meydanı’nda gerçekleştirilen görkemli açılış töreniyle başladı. Renkli görüntülere sahne olan törende, 1326 yılında yaşanan fetih coşkusu binlerce kişinin katılımıyla günümüze taşındı.

Bursa’nın fethinin 699. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerin açılış töreni, Mehter Takımı’nın gösterisiyle başladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende Kılıç Kalkan Ekibi’nin gösterisi büyük beğeni topladı.

Açılış törenine Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ev sahipliği yaparken, Osmangazi Kaymakamı Ali Partal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Orkun Gazioğlu, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Raşit Gürbüz, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alpatlı, Moğolistan, Kosova ve Bosna Hersek’ten kardeş şehirlerin belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

“Bursa, kuruluşta da kurtuluşta da çok önemli bir şehir”

Törende konuşan Başkan Aydın, Bursa’nın 699 yıl önce, 23 yıllık bir kuşatmanın ardından fethedildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Osman Gazi’nin çok arzuladığı bu kutlu fetih, oğlu Orhan Gazi’ye nasip oldu. Bursa’nın fethinde tek bir damla kan dökülmemesi, Osmanlı’nın adalet ve hoşgörü anlayışının ilk adımıdır. Bursa, Osmanlı’ya başkentlik yapmış ve hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde önemli gelişmelere sahne olmuştur. Bursa’nın işgali sırasında Yunan komutanın Osman Gazi’nin türbesinde çektirdiği fotoğrafla yaptığı saygısızlık, Ankara’daki Meclis’te büyük üzüntü yaratmış ve Meclis kürsüsüne siyah örtü örtülmüştü. Bursa, 2 yıl 2 ay 2 gün süren işgalin ardından kurtulunca bu örtü kaldırılmıştır.”

“Şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyoruz”

Konuşmasında ecdada minnet duygularını dile getiren Aydın, “Bursa’nın kurtuluşunda büyük rol oynayan Şükrü Naili Paşa’yı, Keles Kıranışıklar Köyü’nden Saadettin Efe’yi, Harmancık’tan Canım Efe’yi ve tüm dağ müfrezesini rahmetle anıyoruz. Tüm şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız” dedi.

“700’üncü yıl kutlamaları için hazırlıklara başladık”

Bursa’nın fethinin 700. yılı için çalışmaların başladığını vurgulayan Başkan Aydın, “Önümüzdeki yıl, fetih coşkusunu devlet töreniyle daha büyük bir organizasyonla kutlamak istiyoruz. Ecdadımıza yakışır bir tören için şimdiden hazırlıklara başladık. Bu toprakları bizlere yurt eden Osman Gazi’ye ve kurtaran Mustafa Kemal Atatürk’e sonsuz şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.

“Bursa bir medeniyetin doğuşudur”

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Orkun Gazioğlu ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün burada, Bursa’nın fethini ve Osman Gazi’yi anmak için bir aradayız. Bu fetih, sadece bir şehrin alınışı değil; bir medeniyetin doğuşudur. Bursa, hoşgörüyle, ilimle ve sanatla yoğrulmuş, ecdadımızın izlerini taşıyan bir kültür başkentidir. Bizlere düşen görev, bu mirasa sahip çıkmak ve geleceğe taşımaktır.”

Fetih Yürüyüşü’ne büyük katılım

Tophane Meydanı’ndaki törenin ardından, etkinliklerin en önemli parçalarından biri olan Fetih Yürüyüşü gerçekleştirildi. Kılıç kalkan ekibi, mehter takımı, halk oyunları ekipleri, amatör sporcular ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı kalabalık kortej, Saltanat Kapı’dan başlayarak Atatürk, İnönü ve Cumhuriyet Caddeleri üzerinden Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ne kadar yürüdü. Yürüyüş, halk dansları ekiplerinin gösterisiyle sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.