Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Az Bulutlu
Bursa
8°C
Az Bulutlu
Sal 10°C
Çar 11°C
Per 14°C
Cum 15°C

Bursa’da uzman açıkladı: Tükenmişlik sendromu içinde olabilirsiniz

Bursa’da uzman açıkladı: Tükenmişlik sendromu içinde olabilirsiniz
9 Şubat 2022 14:49
161
A+
A-

Uzman Psikolog Dildade Demirören Şeker, tükenmişlik yaşayanlarda depresyon ve anksiyete ilişkisinin bulunduğunu ifade ederek bu duyguyla baş edemeyenlerin mutlaka bir uzmandan destek alması gerektiğini söyledi.

GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile etkileşimlerinden aldığı keyfi, başarı duygusunu azaltan ve bireysel kimliğin kaybedildiğine inanılmasına yol açan hem zihinsel hem fiziksel tükenme durumu olan tükenmişlik sendromu, aynı zamanda bir iş hayatı stresi türü olarak biliniyor. 


Esentepe Hastanesi’nde görev yapan Uzman Psikolog Dildade Demirören Şeker, tükenmişlik sendromu hakkında açıklamalarda bulundu. Şeker, “Hayatımızın büyük bir kısmını kapsayan, en uzun vaktimizi harcadığımız yer hiç şüphesiz işimiz. Küçük bir kısım işi ve kariyeri ile mutlu olup sorumluluklarını yerine getirebilirken, geri kalan büyük kısım isteksizlik, iş yükünün fazlalığı, çalışma ortamının zorluğu gibi nedenlerden dolayı sorumluluklarını erteleme, odaklanamama, bunalım halinde. Yaşam içindeki sorumluluklarımız ve yaptığımız iş ile ilgili kimi zaman kendimizi stresli, endişeli, gergin hissedebiliyoruz. Fakat bu durum yaşamımızda sürekli yer almaya başladığında, psikolojik ve fiziksel sağlığımız yoğun bir şekilde etkileniyor. 

Sürekli olarak;
– Yorgunluk hissi
– Grip, nezle gibi hastalıkların artması
– Sık sık ve yoğunlaşan baş ağrıları
– Sindirim sistemi rahatsızlıkları
– İştahsızlık
– Uyku bozuklukları
– Nefes darlığı
– İsteksiz, bıkkın, keyifsiz hissetme
– çalışma arkadaşlarınızla ilgili şüpheli ve paranoyaya kadar varabilen, takıntılı düşünceleriniz varsa,
– Bağımlılıklar ortaya çıkmaya başladıysa,
– Agresif hissediyorsanız,
– Genel ruh halinizin depresif olduğunu düşünüyorsanız, tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz” açıklamasında bulundu. 

BAŞ EDEMİYORSANIZ 

Uzman Psikolog Dildade Demirören Şeker, sözlerine şöyle devam etti; “Tükenmişlik sendromu, sadece iş yaşamımızı değil, iş yaşamının getirdiği zorluklarla baş edememe durumunun, yaşam kalitemizi ve ilişkilerimizi de olumsuz etkilemesidir. Araştırmalara göre, tükenmişlik yaşayanlarda depresyon ve anksiyete ilişkisi de bulunmaktadır. Motivasyon düşüklüğü, negatif ruh hali, olumsuz düşünme eğilimi, baş ağrısı, yorgunluk ve benzeri belirtiler ile kendini gösteren tükenmişlik duygusu ile baş edemiyorsanız bir uzmandan destek almalısınız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.