Dolar 34,4347
Euro 36,2908
Altın 2.837,80
BİST 9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 12°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 12°C
Paz 13°C
Pts 15°C
Sal 19°C

Bursa Yıldırım’da ‘Türk Dünyası Kırgız Kültür Gecesi’ yapıldı

Bursa Yıldırım’da ‘Türk Dünyası Kırgız Kültür Gecesi’ yapıldı
8 Mart 2022 17:09
218
A+
A-

Yıldırım Belediyesi tarafından, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında ‘Türk Dünyası Kırgız Kültür Gecesi’ programı düzenlendi.

BURSA (İGFA)- Yıldırım Belediyesi tarafından Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Türk Dünyası Kırgız Kültür Gecesi’ etkinliğinin açılışında konuşan Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Özdemir, Kırgız kültürüyle Türk kültürünün birbirine çok yakın olduğunu belirterek, herkese Kırgızistan’ı görmeyi tavsiye etti. Türklerin gittikleri yerleri Türkleştirdiğini ifade eden Özdemir, “Ancak hiç kimseyi zorla Türk yapmadık. Alparslan ile son kez Türklere açılan Anadolu, o saatten sonra tamamen ebedi, ilelebet payidar bir Türk yurdu oldu. Bütün Türk devletlerinin özgürlüğüne, refaha ve huzura kavuşmasını diliyorum. Kerkük, Kırım ve özellikle Doğu Türkistan’ın huzura kavuşmasını diliyorum” dedi.

KIRGIZ KÜLTÜRÜ TANITILDI

Etkinlikte ülkeleri hakkında sunumlar yapan Uludağ Üniversitesi’nde okuyan Kırgız öğrenciler, ülkelerinin dilinden yemeklerine, para biriminden vilayetlerine kadar yaşadıkları bölge hakkında bilgi verdiler. Kırgızların meşhur müzik aleti olan Komuz ile yöresel şarkılar söyleyen Çolpon Abla katılımcıların kulaklarının pasını sildi. Daha sonra Manasçı Kız Kunduz, Kırgızların milli destanı ve dünyanın en uzun destanı olanı olan Manas Destanı’ndan bir parça okudu. Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un ‘Gün Olur Asra Bedel’ isimli eserinden hazırlanan Mankurt sahnesinin tiyatral şekilde sergilendiği etkinliğin sonunda, programa katılan misafirlere sorular soruldu, hediyeler takdim edildi. Program, katılımcılara Orta Asya mutfağının ortak yemeği olan pilav ikramıyla sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.