Dolar 34,6105
Euro 36,3350
Altın 2.920,77
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 10°C
Az Bulutlu
Bursa
10°C
Az Bulutlu
Çar 12°C
Per 15°C
Cum 16°C
Cts 16°C

Bursa Nilüfer’de ekmeğin öyküsü anlatıldı

Bursa Nilüfer’de ekmeğin öyküsü anlatıldı
13 Eylül 2021 08:58
195
A+
A-

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde gerçekleşen Misi Akademi’de “Ekmeğin Öyküsü: Başlangıcından Günümüze Ekmeğin Mitoloji ve Arkeoloji Dünyasındaki İzleri” konulu atölye düzenlendi.

BURSA (İGFA) – Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün iki haftada bir düzenlediği ve büyük ilgi gören Misi Akademi etkinlikleri kapsamında yeni dönemde yine birçok kişinin ilgisini çekecek konular ele alınıyor. 
Misi Akademi’de bu defa ekmeğin serüveni konu edildi. “Ekmeğin Öyküsü: Başlangıcından Günümüze Ekmeğin Mitoloji ve Arkeoloji Dünyasındaki İzleri” başlıklı atölye arkeolog ve yazar İsmail Gezgin rehberliğinde düzenlendi. Büyük ilgi gören atölye, çevrim içi olarak düzenlendi ve iki gün sürdü. Atölyeye Bursa dışından da çok sayıda katılım oldu.
Arkeolog ve yazar İsmail Gezgin atölyede, insanların zihninde ekmeğin binlerce yıl nasıl kodlandığını, hangi anlamlara geldiğini, kimler için hangi ekmeklerin üretildiğini, nasıl üretildiğini mitolojik örneklerle anlattı.
Gezgin, “Üç büyük uygarlıktan söz etmek gerekir. Buğday Uygarlığı, Mısır Uygarlığı ve Pirinç Uygarlığı. Dünya nüfusuna baktığımızda da büyük oranda bu ürünler tüketiliyor. Tabii patates gibi birkaç ürün daha önemli yer tutuyor.  Bu üç beş bitkinin dünya nüfusunun karnını doyurmaya yettiğini biliyoruz” dedi.
Arkeolojik olarak insanın en başından bu yana buğday yemediğini anlatan Gezgin, "Orijinal buğdayda protein miktarı yüzde 26. Bugün yediğimiz en iyi buğdayın protein miktarı yüzde 13-14.  İnsanın buğdayla beslenme çabasının altında en büyük rasyonel gerekçe bu protein oranı. Her şeyin genetiği değişiyor. Çünkü kendi kendine doğada üreyen buğday, birden insanların ürettiği bir şeye dönüşünce onun da öncelikleri değişiyor ve toprağa düşme derdinden kurtuluyor. İnsan her zaman tarımsal üretim sürecinde niceliği, niteliğe tercih etmiş. Yani çok vereni, daha fazla besleyici olana tercih etmiş. Bugün de köylü öyle daha fazla ürün elde etme peşinde. Dolayısıyla inanılmaz bir değişim dönüşüm var" diye konuştu.
Atölyede, Göbeklitepe, tarım gibi konuların yanı sıra, farklı kültürlerde ekmek yapımı, çeşitleri, ideolojik ve sınıfsal rollerini ele alan Gezgin,  çiftçinin tarlasından kraliyet sofralarına ekmeğin serüvenini ilgi çeken örneklerle anlattı.  

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.