Dolar 34,1140
Euro 38,1176
Altın 2.875,41
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C

BUMKAD, 3. Dünya Kadın Mühendisler Günü’nde bir araya geldi

BUMKAD, 3. Dünya Kadın Mühendisler Günü’nde bir araya geldi
26 Haziran 2024 14:33
905
A+
A-

Aslı Kemal TETİK
BUMKAD, 3. Dünya Kadın Mühendisler Günü Konferansında alanında uzman konuşmacılar ve kadın mühendis adaylarıyla toplandı. Konferansa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de katıldı.

Mühendislikle güçlenen dünya adlı hazırladığı dinletide geçmişten günümüze kadın mühendisleri, kadın bilim insanlarını anan Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD), “Geçmişten günümüze dünyayı geliştiren kadınlar olarak, adil ve eşit bir dünyada kararlılık ile çalışıyor, toplumdaki cinsiyet yargılarını yıkmak için mücadele ediyoruz. Geleceği inşa ediyoruz çünkü bizler sadece projeler geliştiren kadın mühendisler değiliz aynı zamanda dünyaya yön veren kadınlarız.  Bizden sonra gelecek kadınlara ve kız çocuklarına kutup yıldızı olacağız, dünyada her şey kadının eseridir” mesajını verdi.

MESLEĞİN CİNSİYETÇİLEŞTİRİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇMEK

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren BUMKAD kurucusu Ülfet Öztürk, derneğin amaçları arasında mesleğin cinsiyetçileştirilmesinin önüne geçmek, kadın mühendis sayısının artırılmasına destek olmak ve toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle sahadan ayrılan kadın mühendislerin sahalara geri dönmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Öztürk, “5. yılına giren BUMKAD, Türkiye’nin tüm üniversitelerdeki kadın mühendis adaylarına dokunup destek oluyor. Ayrıca, 18 sahadan ayrılan kadın mühendisi mesleğe geri kazandıran dernek, 11 kadın mühendise burs sağlıyor” dedi.

GELECEK İÇİN KADIN, KADIN İÇİN MÜHENDİSLİK

Yapay zekayla birlikte bazı meslek gruplarının silineceğini aynı zamanda yeni meslek gruplarının ortaya çıkacağını ifade eden Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Kadınlarımızın eğitimi, istihdama katılması bir zorunluluk. Kadınların teknoloji ve inovasyona katılımının desteklenmesi süreli bir proje olmaktan çıkmalıdır. Tüm karar vericiler bir araya gelerek kalıcı çözümleri yaratmak zorundadır. Gelecek için kadın, kadın için mühendislik sloganıyla var gücüyle çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum.”

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Dünyada her şey kadının eseridir.’ sözünü hatırlatırken, “16 Mayıs 1919’da iki gemi vardı: İngiliz gemisi ve Bandırma gemisi. İngiliz gemisindekiler, o dönem nüfus sayımına kadınları dahil etmezken Bandırma gemisinden çıkanlar, kadınlara eğitim, seçme ve seçilme hakkını vermişlerdir” dedi.

 

ÖZDEMİR: KADIN İSTİHDAMINA DESTEĞİMİZ TAM

Türkiye’nin şu anki politikalarının kadını evin içine hapsetmeye yönelik olduğunu söyleyen Özdemir, Nilüfer Belediyesi’nin farklı yaklaşımının altını çizerken, “Belediyemizde 7 başkan yardımcısından 4’ü kadın ve 30 müdürden 17’si kadın müdür olmak üzere bizim iş hayatında kadın istihdamına desteğimiz tamdır. Nilüfer her zaman kadınlara öncelik veren, kadınların istihdamına ve iş hayatına katılımlarını önemseyen bir belediyedir” diye konuştu.

“TÜM YETENEKLER EŞİT DEĞERLENDİRİLMELİ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eğitim sisteminin geleceğin mesleklerine uygun olarak dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Yeşil Bursa’nın güzelliklerini korumak için çalışırken kadın mühendislerin bakış açılarını önemli bulduğunu ifade eden Bozbey, “Kentsel dönüşümde kadın mühendislerin bakış açılarının yansıması bizler için son derece anlamlı. Kadın mühendislerin sayısının artması için desteklerimizi sürdüreceğiz. Mühendislikle güçlenen dünya ancak tüm yetenekler eşit şekilde değerlendirildiğinde mümkün olabilir” ifadelerini kullandı.

 

Konferans, Av. Özlem Sezgin’den “Yapay zekanın telifi, etiği ve Avrupa’daki hukuki gelişmeleri”, Prof. Dr. Şüheda Özçakır’dan “Fizik tedavi & rehabilitasyonda teknoloji” ve Şule Güner’den “Yapay zekâ cinsiyet eşitliği getiriyor” başlıklı konuşmalarla devam ederek ilham veren kadınlar paneli ile de son bulacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.