Dolar 37,9245
Euro 41,1917
Altın 3.808,44
BİST 9.523,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 15°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 12°C

BTÜ’den Yağmur Ormanlarını Koruyacak Çalışma

BTÜ’den Yağmur Ormanlarını Koruyacak Çalışma
25 Mart 2025 11:25
4
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, hızlı büyüyen ağaç türlerinden elde edilen ahşap ürünlerin dış ortam koşullarına dayanıklılığını 10 kat artırmayı hedefleyen bir proje geliştirdi. 36 ay sürecek proje sayesinde, tropik ağaçların kesilmesi azaltılacak ve yağmur ormanlarının tükenme riski engellenmiş olacak.

BTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ali Ermeydan’ın yürütücülüğünde geliştirilen proje, TÜBİTAK 2515 COST Destek Programı – COST Aksiyonu CA 20139 (Holistic Design of Taller Timber Buildings – HELEN) kapsamında destek almaya hak kazandı. Projede BTÜ Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eylem Dizman Tomak, Prof. Dr. Ramazan Kurt ve Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Bayraktar danışman olarak yer alıyor.

Projenin Geliştirilme Amacı
Prof. Dr. Ermeydan, projenin geliştirilme amacını, yağmur ormanlarının tükenme riski ve bunun sonucunda kaliteli ahşap malzemenin fiyatlarının yükselmesi gibi sorunların etkilediğini belirtti. Hızla büyüyen ağaç türlerinden elde edilen malzemelerin kimyasal modifikasyon ile dayanıklı hale getirilmesinin, sürdürülebilir bir çözüm sunduğuna dikkat çekti. Ayrıca, projenin çevre dostu ve biyolojik olarak parçalanabilir kimyasallar kullanarak, çevreye zarar vermeyen, toksik olmayan, enerji verimli proseslerle gerçekleştirilmesi sağlanacak.

Patent Başvurusu ve Başarılı Ön Çalışmalar
Projeye dair detayları aktaran Prof. Dr. Ermeydan, nişasta kökenli malzemelerle biyobozunur ve çevre dostu polilaktik asit oluşturulacağını söyledi. Bu malzeme uygulandıktan sonra ahşap ürünlerin dış ortam koşullarına karşı dayanıklılığının ve boyutsal kararlılığının artırılması hedefleniyor. Projenin ön çalışmaları başarılı olmuş ve patent başvurusu yapılmıştır.

Kavak, Ladin, Çam Gibi Ağaçlardan Ürünler
Brezilya ve Afrika gibi yağmur ormanlarından gelen dayanıklı ağaçların kesilmesinin, doğal yaşam alanlarına zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Ermeydan, kavak, ladin ve çam gibi hızlı büyüyen ağaçlardan yapılan dış mekan mobilyaları ve ahşap yapı malzemelerinin dayanıklılığını 10 kat artıracak çalışmalarını hayata geçirdiklerini vurguladı. Bu projenin, bugüne kadar ülkemizde geliştirilen diğer ahşap modifikasyon yöntemlerinden farklı olarak, ahşabın biyolojik dayanımını ve boyutsal kararlılığını artırmayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca, ahşabın su emmesini, bükülmesini ve şişmesini doğal yöntemlerle önlemeyi amaçladıklarını ifade etti.

Çevre Dostu Yöntem ve Gelecek Katkıları
Projenin çevre dostu özellikleri üzerine de konuşan Prof. Dr. Ermeydan, bu çalışmanın Türkiye orman endüstrisi ve yapı sektörüne katkı sağlayacağını belirtti. Proje, yerli üretim ve dışa bağımlılığı azaltma adına önemli bir adım olarak nitelendirildi. Ayrıca, projenin sonuçlarının, dayanımı düşük diğer ağaç türlerinin çevre dostu yöntemlerle korunması için iyi bir referans olacağı ve yüksek katlı ahşap binaların yapımına yönelik alternatif hammadde geliştirilmesi noktasında da katkı sunacağı öngörülüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.