BTSO Başkanı’ndan TOGG mesajı
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Gemlik’te üretilecek yerli otomobil TOGG’un Türkiye için çıkış noktası olacağını dile getirdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Capital500 Zirvesi kapsamında düzenlenen “Dış Ticarette Yeni Denge Hedefi” paneline konuşmacı olarak katıldı. Başkan Burkay, küresel ekonomilerde bölgesel işbirliklerinin yeni dönemde ön plana çıktığını belirterek, “Önümüzdeki dönem çok daha farklı iş modellerini ön plana çıkarıyor. Bölgesel olarak avantajlarımızı iyi kullanarak, yakın coğrafyamızla işbirliklerimizi artırmalıyız.” dedi.
Online olarak organize edilen Capital500 zirvesinde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının hem toplumsal hem de iktisadi hayatı derinden etkilediğini söyledi. Zor bir dönemde Bursa’nın 13 milyar dolara yakın ihracata imza attığını ifade eden Başkan Burkay, “Bursa, Temmuz ayından itibaren sanayide ve ihracatta ciddi bir toparlama yakaladı. İş dünyası olarak 2021 yılından umutluyuz. Pandeminin etkisinin azaltması ve tedavi yöntemlerinin netleşmesiyle yakın zamanda hızlı toparlanma sürecine gireceğimize inanıyorum.” diye konuştu.
“KÜRESEL EKONOMİK DENGELER DEĞİŞİYOR”
Başkan Burkay, küresel ekonominin ülkeler arasındaki ticaret savaşları, korumacılık politikaları ve pandemi sürecinin etkileriyle köklü bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade ederek, “Dünya ekonomilerinde yeni güç dengeleri kuruluyor. Bu kapsamda; Asya-Pasifik bölgesinde 15 ülke küresel ekonominin yüzde 30’unu kapsayan serbest ticaret anlaşmaları, 25 trilyon dolarlık ABD-Kanada-Meksika ticaret anlaşması, Çin ile Avrupa Birliği yatırım anlaşması küresel dengeler açısından büyük önem taşıyor. Dünyanın korumacılığa dönük hızlı bir geçişi var.” dedi.
“YENİ DÖNEM FARKLI İŞ MODELLERİ”
Küresel ekonomilerde bölgesel işbirliklerinin yeni dönemde ön plana çıktığının altını çizen Başkan Burkay, şöyle konuştu: “Korumacılık ciddi anlamda ülkelerin dış ticaretine şekil veriyor. Yeni dönem, çok daha farklı iş modellerini ortaya koyuyor. Bölgesel olarak avantajlarımız var. Bizim artık ülke olarak yakın coğrafyamızla işbirliklerimizi artırmamız lazım. Gelişmiş ülkelerin en çok dış ticareti, komşu ülkeleriyle oluyor. AB ile tekrar gümrük anlaşmasının revize edilmesi, Türk cumhuriyetleri Rusya ve Ortadoğu ile ilişkilerimizi yeniden dizayn edilmesi, Türkiye’nin en büyük avantajlarından birisi olacak.”
“YENİ KALDIRAÇLARA İHTİYACIMIZ VAR”
Ar-Ge, inovasyon ve tasarım başlıklarının yanı sıra trendleri belirlemenin de yeni dönemde önemli olduğuna işaret eden Başkan Burkay, “Eski ekonomi düzeninden yeni ekonomiye geçiyoruz. Çok farklı ayrışan ürün gruplarımız ve sektörlerimiz var. Bu geçişte yeni kaldıraçlara ihtiyacımız var. 30 yıl önce kurduğumuz yapılarla yeni ekonomiyi tarif edemeyiz. Bizim yeni oyuncularımızı yeni kurumlar ve enstrümanlarla oluşturmalıyız. Gerçekten her sektörde ciddi potansiyelimiz var. Bu potansiyeli ortaya çıkartacak adımlar atıldığında Türkiye, gerçekten hem ayrışacak hem de uzun zamandır beklemiş olduğumuz sıçramayı da gerçekleştirebileceğiz” ifadelerini kullandı.
“1.5 MİLYON ŞİRKET VAR, 80 BİNİ İHRACATÇI”
Başkan Burkay, kilogram değeri yüksek, inovasyonu, tasarımı ve markayı artıran hamlelerin yanı sıra o ruhu veren yerel oyuncuların ekonomilerin gelişiminde önemli rol üstlendiğini söyledi. Küresel ligde rekabet edecek şirketlerin sayısını artırmak zorunda olduklarının altını çizen Burkay, “Türkiye’de 1.5 milyon şirket var. Bunların 80 bini ihracatçı. Bizim şirketlerimizi mutlaka dış ticarete yönlendirmemiz lazım. BTSO olarak bu konuya oldukça önem veriyor ve projeleri hayata geçiriyoruz. Üretim gücü yüksek bölgelerimizde yeni ihracatçılar çıkarmalıyız.” dedi.
“TOGG TÜRKİYE’NİN ÇIKIŞ NOKTASIDIR”
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Türkiye’yi, dünyanın en büyük ekonomileri gibi üst teknolojiyle kendi otomobilini üreten bir güç haline getirdiğini dile getiren Başkan Burkay, “Türkiye, tekrar dünya sahnesine çıkmak istiyor. Burada teknoloji değişiminde çok büyük fırsatlar sunan bir aralıkta yerli otomobile başladık. Şu anda fabrika inşaat çalışmaları çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Bursa iş dünyası olarak gelişmiş imalat altyapısını ve yan sanayideki gücümüzü ileri teknolojiye dönüştürerek Türkiye’mizin milli otomobil üretiminde de en iyi şekilde hissettireceğimize inanıyoruz. TOGG’u Türkiye’nin çıkış noktası olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.
“SEKTÖRLERİN DÖNÜŞÜMÜNÜ TETİKLEYECEK”
Yeni teknolojilerin Bursa’nın yan sanayi sektörlerini de geliştireceğini ifade eden Başkan Burkay, “Otomotiv, farklı sektörlerin gelişmesine öncülük eden bir saha. Raylı sistemler, savunma, uzay ve havacılık gibi farklı disiplinleri destekleyen bir alt yapısı var. TOGG da Türkiye’nin özellikle yeni nesil sektörlere geçişinde en önemli dönüştürücü alanı olacaktır. İş dünyamıza duydukları güvenle milli otomobil projesini gerçekleştirecek olmanın gururu ve heyecanını bizlere yaşatan Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’na ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na şükranlarımızı sunuyorum.” dedi.
Prof. Dr. Emre Alkin’in moderatörlüğünde online olarak düzenlenen panelde, Duran Doğan Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi Alican Duran ve Doğan Dış Ticaret CEO’su Haşim Işık da dış ticarete yönelik değerlendirmelerde bulundu.