Dolar 37,9710
Euro 41,1419
Altın 3.798,98
BİST 9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
19°C
Hafif Yağmurlu
Pts 19°C
Sal 16°C
Çar 13°C
Per 15°C

Bayramda dengeli beslenmeye dikkat!

Bayramda dengeli beslenmeye dikkat!
28 Mart 2025 10:43
4
A+
A-

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Uzman Diyetisyen Emine İlknur Akaç, oruçlu geçen günlerden sonra Ramazan Bayramı’nda sindirim problemi ve çeşitli rahatsızlıkların yaşanmaması için yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayında öğün sayısının azaldığını ve beslenme şeklinin değiştiğini vurgulayan Diyetisyen Akaç, “Bayram sonrasında artan öğün sayılarımızla birlikte sindirim problemleri yaşamaktayız. Bu sindirim problemlerinin önüne geçebilmek için yemek yeme süremizi uzatmalı, yiyecekleri fazla çiğnemeli ve öğünler arasındaki yeme süresini arttırmalıyız” dedi.

Bayramda yapılan bir diğer yanlışın tatlı, şeker, hamur işi tatlılarının gereğinden fazla tüketilmesi olduğunu dile getiren Akaç, “Tükettiğimiz bu yiyecekler kan şekeri seviyemizi arttırarak devamında çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Bu kan şekeri seviyesini arttırmamak adına, şekerli ve hamurlu gıdaların yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli, şekerli içeceklerin yerine şekersiz ve ayran gibi içecekler tercih etmeye özen göstermelisiniz” şeklinde konuştu.

Su Tüketimini Arttırın

Ramazan ayıyla birlikte azalan su ve sıvı tüketimini telafi etmek için bayramdan sonra günlük su tüketiminin en az iki, iki buçuk litreye çıkarılması gerektiğinin altını çizen Akaç, “Bazen insanlar çay veya kahve tüketerek bunu karşılamaya çalışırlar. Ancak çay ve kahve tüketimi su tüketiminin yerine geçmez. Çay ve kahve tüketmeyin demiyoruz. Çay ve kahve tüketiminin miktarına dikkat etmemiz gerekir” diye konuştu.

Bayram İyi Bir Başlangıç Olabilir

Ramazan ayında sahur sebebiyle edinilen gece yemek yeme alışkanlığının devam etmesinin ileriye dönük kronik rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğine işaret eden Akaç, “Bunun önüne geçebilmek için akşam öğünlerini atlamamalı ve akşam öğünlerinin yeterli ve dengeli olmasına özen göstermeliyiz. Ayrıca Ramazan’da enerji harcamada güçlük çektiğimiz için fiziksel aktivite seviyemiz azalmaktadır. Bayram bunu düzeltebilmemiz için iyi bir fırsat. Bayramda gideceğimiz misafirliklere yürüyerek gitmek, asansör yerine merdivenleri kullanmak fiziksel aktiviteyi arttırmak için iyi bir başlangıç olabilir” ifadelerini kullandı.

Diyetisyen Akaç son olarak diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı bulunan kişilerin ramazan boyunca devam ettirdikleri özel beslenme alışkanlarını bayram ve sonrasında da devam ettirmeleri ve beslenmeyle ilgili doğru bilgileri doktor ve diyetisyenlerden almaya özen göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.