Bakan Yardımcısı Ökten’den Bursa mesaisi
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten ve Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İşleyen, bir dizi temas kapsamında Bursa’ya ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin ilk durağında, Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ı Heykel’deki tarihi valilik binasında ziyaret eden Ökten, ardından “Resimlerle Ayetler” temalı serginin açılışını yaptı.
Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde düzenlenen “Resimlerle Ayetler” sergisinin açılış töreni, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten, Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İşleyen, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü yöneticileri, öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Törende Mihraplı Abdulkadir Can Anadolu İmam Hatip Lisesi Musikî Projesi öğrencilerinin hazırladığı eserler dinlendi. Açılışın ardından Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten ve Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İşleyen, sergiyi gezerek öğrencilerden eserler hakkında bilgi aldı.
Serginin ardından Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ökten, İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği’ni ziyaret etti. Ardından Bursa’da önemli bir yere sahip olan ilk Tasavvuf ve Edebiyat Kütüphanesi’ni de ziyaret ederek, Prof. Dr. Mustafa Kara ile bir araya geldi.
Bursa Olgunlaşma Enstitüsünü gezen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten, kursiyerler tarafından yapılan eserleri inceledi. Enstitüdeki “Tasarım, Geleneksel El Nakışları, Dantel Anglez, Hat-Tezhip-Minyatür, İğne Oyası ve Kuyumculuk Atölyeleri”ni gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ayrıca, Bursa ve çevre illerinin kültürel değerlerini ve geleneksel el sanatlarını araştırma ve geliştirmeyi hedefleyen Enstitü, ziyaret sırasında “Ata Topraklarından Anadolu’ya Türk Mutfağı” projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ve projenin aşamaları hakkında sunum yaptı.
Bursa Nilüfer İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirilen İmam Hatip Müdürleri toplantısına katılan Ökten yaptığı konuşmada, Bursa’nın eğitimin lokomotif şehirlerinden biri olduğunu belirterek, yeni dönemde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni eğitimci ve okul müdürleriyle beraber hayata geçireceklerini ifade etti.
Eğitimin bir ekip ve istişare işi olduğunu vurgulayan Ökten, şunları kaydetti:
“Medeniyetimizin, kültürümüzün bize mirası olan ve aynı zamanda inancımızın, duruşumuzun, bu toprakların, milli ve manevi değerlerimizin bize mirası olan değerlerle harmanlayarak sunduğumuz eğitim modelimizi inşallah hep birlikte yürütmeye başladık. Mutlaka eksikler olacak, mutlaka bazı uygulamalarda hatalar olabilir ama bunları el birliğiyle telafi ediyoruz, edeceğiz. Burada sizin destekleriniz, sizin yönlendirmeleriniz, sizin tavsiyeleriniz çok önemli. Sahada sizler temas halinde olduğunuz büyük bir kitleyle, çocuklarımızla, velilerimizle berabersiniz. Biz öyle bir bakanlığız ki her evdeyiz. Sadece bir kesimin değil, her evde varız biz. Çocuğumuzla, torunumuzla, komşumuzla, akrabalarımızla… Burada sizin yönlendirmeleriniz, bir işin yönetim, idare, hoşgörü, kucaklama tarafı var. Burada tabii sizin yolu açmanız, bize vekalet etmeniz hakikaten çok önemli. Sahada sizler varsınız. Sizin desteğinizle biz ilerliyoruz. Ben ekip arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyorum. Sizin desteğinizle, rehberliğinizle ilerliyoruz.” dedi.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ise, Bursa’da 17 ilçe, 226 okul müdürü ve 42 bin öğretmenle toplam 677 bin öğrenciyi yönettiklerini belirtti. Alireisoğlu, eğitimde hedeflerinin, insanların birbirine saygı duyduğu, güvendiği ve güven oluşturduğu bir eğitim iklimi oluşturmak olduğunu vurgulayarak, “Bu iklimi var etmek için özellikle ilçe milli eğitim müdürlerimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Geçen yıl, okul müdürlerimizle düzenlediğimiz ve 1.100 öğretmenin katılım sağladığı 8 büyük çalıştay gerçekleştirdik. Üniversiteler, STK’lar ve okul aile birliklerinin de katkıda bulunduğu bu çalıştaylarda öğretmen ve öğrencilerimize üç temel soru yönelttik: İyi örneklerimiz neler? Şu anda neyi başarmak için çalışıyoruz? Zorlandığımız problemler nelerdir? Çalıştay sonuçlarından elde ettiğimiz verilerle oluşturduğumuz kitapçıkları okullarımıza göndereceğiz.” dedi.
Maarif Modeli kapsamında yeni müfredatın anasınıfları 1. 5. ve 9. sınıflarda uygulanmaya başladığını belirten Alireisoğlu, “Bu model, yalnızca akademik başarıyı değil, aynı zamanda çocuklarımızın sosyal öğrenme ortamlarında kendilerini en iyi şekilde ifade edebilmelerini sağlayan bir eğitim anlayışını benimsemektedir. Yeni müfredatımız, beceri temelli öğrenme modelini merkeze alarak, çocuklarımızın potansiyellerini keşfetmelerine ve gelişimlerine fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca öğrencilerimizin becerilerini geliştirme sürecinin okul dışındaki öğrenme ortamlarıyla güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bakanlığımız da bu düşünceyi destekliyor ve öğrenmeyi dört duvarın dışına taşıyarak çocuklarımızın beceri temelli varoluşlarını inşa etmeyi amaçlıyor. Biz de bu süreçte elimizden geleni yapacağız.” dedi.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak okullarda akran dostluğunu geliştirmeye yönelik adımlar attıklarını belirten Alireisoğlu, “Akran Dostluğu Projesi’ni rehber öğretmenlerimizin liderliğinde hayata geçirdik ve bu proje başarıyla devam ediyor.” diye ekledi.
Alireisoğlu, Teknofest’e katılım konusunda Bursa’daki okullardan yüksek talep aldıklarını belirterek, “Bursa’dan Teknofest için 85 bin başvuru gerçekleştirildi. Milli teknoloji hamlesine Bursa olarak katkı sunmak amacıyla okullarımızda teknoloji kulüpleri kurduk. Yıl başında her okulda bir teknoloji kulübü öğretmeni seçildi ve kulüplerimiz çalışmalarına başladı.” dedi.
Son olarak Alireisoğlu, “Bu süreçte öğrencilerimizin becerilerini okul dışındaki öğrenme ortamlarıyla desteklemeyi ve dört duvarın dışına taşıyarak onların beceri temelli varoluşlarını inşa etmeyi önemsiyoruz. Bu düşüncelerle Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Doç. Dr. Celile Eren Ökten ve Din Öğretimi Genel Müdürümüz Sayın Dr. Ahmet İşleyen’e ziyaretleri için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Program, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İşleyen’in okul müdürlerine yaptığı sunumun ardından sona erdi.