Bakan Pakdemirli, çiftçinin sulama maliyetini geçmiş yönetimlerin “popülist yaklaşımları” ile açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçinin artan su faturasının sorumlusu olarak sulama birliklerinin eski yönetimini gösterdi. Pakdemirli, “Geçmiş yıllarda birlik meclislerince, popülist yaklaşımlarla kamu zararına sebebiyet vermek pahasına çok düşük tutulan su kullanım hizmet bedellerini yeni dönemde gerçek maliyetlerine göre belirlemişlerdir” dedi.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’de sulama ve elektrik fiyatlarının artması nedeniyle borçlanan çiftçilerin hesaplarına bloke konulmasına değinmezken, su fiyatlarındaki artışın nedenini şöyle açıkladı:
“Sulama Birliği, kanun gereği yapılan tüm masrafları su kullanım hizmet bedeli (geliri) ile karşılar, kar maksadı güdemez. Uygulanan su kullanım hizmet bedelleri, kar içermeyen, birliğin işletme, bakım ve onarım giderlerini ancak karşılayan bedellerdir.
“GEÇMİŞ YILLARDAKİ POPÜLİST YAKLAŞIMLAR”
Sulama birliklerinin, gerçek maliyetlerini karşılamayacak daha düşük bir sulama kullanım hizmet bedeli belirleme imkanı yoktur. Geçmiş dönemlerde tahakkuk ve tahsilat kaçakları ve alacakların takip edilmemiş olması, birlik borçlarının artmasına sebebiyet vermiştir. Yeni dönemde kamu görevlisi birlik başkanları uzun senelerdir yapılmayan bakım ve onarımları da gerçekleştirmek durumunda kaldığından, geçmiş yıllarda birlik meclislerince, popülist yaklaşımlarla kamu zararına sebebiyet vermek pahasına çok düşük tutulan su kullanım hizmet bedellerini yeni dönemde gerçek maliyetlerine göre belirlemişlerdir.”
DOĞAL AFETLERDEN ZARAR GÖRENLERİN BORÇLARI ERTELENİYOR
Özkan’ın Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’ndan aldığı kredi nedeniyle mallarına haciz konulan çiftçilerle ilgili sorusuna da net yanıt vermeyen Pakdemirli, doğal afetler nedeniyle ürünleri zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelendiğini belirterek, “Bunun yanında tarımsal üreticilere Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve diğer bankalarca verilen krediler, söz konusu kurumların kendi usul, esas ve mevzuatları dahilinde değerlendirildiği gibi, borçların ertelenmesi ve yapılandırılması da yine ayın şekilde olmaktadır” dedi.
ZİRAAT BANKASI “BORCU TAKSİTLENDİRİYORUM” DEDİ
Bakan Pakdemirli, Ziraat Bankası’nın verdiği yanıtı da aktardı. Banka, çiftçilerin önceki yıllarda kullandıkları kredilerin 1 yıla kadar yüzde 25 indirimli, 5 yıla kadar yüzde 25 faiz indirimli olarak ertelenebildiğini bildirerek, “Ayrıca, herhangi bir nedenle ödeme güçlüğüne düşen müşterilerimizin kredi borçları bankamız uygulamaları kapsamında da uygun faiz oranları ile azami 5 yıla kadar taksitlendirilmektedir” diye bilgi verdi.