Dolar 34,4690
Euro 36,3690
Altın 2.962,53
BİST 9.277,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 7°C
Paz 8°C
Pts 9°C

Bağışıklık

20 Ocak 2024 07:50
675
A+
A-

TANIM

Kendine ait olanı tanıma ve müdahale etmeme, yabancı olanı da fark edip reddetme, karşı koyma yeteneğine bağışıklık sistemi denir.

Bu sistemin bir doğuştan gelen, bir de sonradan kazanılan olmak üzere 2 şekli vardır.

Doğuştan gelen bağışıklık genetik olarak aktarılmış savunma sistemimizdir. Yabancı olana, hızlıca verdiğimiz ilk yanıttır. Yeni doğan bir bebeğin ilk enfeksiyonunda hemen ateşinin çıkması bu sistemin çalıştığını gösterir ( Annelerin değil mikropların korkması gereken bir durumdur aslında).  Doğuştan gelen bu bağışıklığımız olmasa korkarım  ilk birkaç  ayında tüm bebekleri  kaybederdik.

Sonradan kazanılan bağışıklıkta ise sistem daha önce karşılaştığı yabancıyı hatırlar, gecikmeli ancak spesifik ve  güçlü bir karşılık verir. Bazı enfeksiyonların ikinci kez geçirilmemesi bu sayededir.

AŞILAMA

Aşılar da bu tip bir bağışıklık kazandırmakla ilgilidir. Aşılamada vücudumuza  sinsice girip ciddi enfeksiyonlara neden olabilecek mikroplar, ya cansız olarak ya da hastalık yapıcı özellikleri zayıflatılmış olarak insan bağışıklık sistemine tanıtılır. Bu sayede mikrobu tanıyan sistem aynısı  ile tekrar karşılaştığında “ben seni tanıyorum ve seninle nasıl savaşacağımı biliyorum” diyerek etkin ve güçlü bir yanıt verir. (Dostunu yakın düşmanını daha da yakın tut misali).

Aşı karşıtlığının  sanırım en önemli nedeni de bağışıklık ve aşılamanın öneminin otoriteler  tarafından zamanında ve doğru şekilde anlatılmamasıydı. Yoksa mikroplarla aramızdaki bu savaşta kimse bu derece önemli bir silahtan  mahrum kalmak istemez.

SAVUNMA SİSTEMİMİZ

Cilt bütünlüğümüz, ağız burun mukozamız, mide asidimiz bu sisteminin önemli unsurları olsa da bağışıklık sistemi denildiğinde akla genelde  akyuvarlar, lenf sistemi, kemik iliği ve bademcikler gelir.

Şaşırtıcı bir gerçek ise bağışıklık ile ilgili hücrelerin % 70 den fazlasının bağırsaklarımızda bulunmasıdır. Bu sebepten sağlıklı bir sindirim sistemi olmadan güçlü bir bağışıklığın olamayacağını belirtmek isterim.

Bağışıklık sistemimiz sadece mikroplara karşı değil kanser hücrelerine karşı da tepki verir. Kanserin oluşmasına, ilerlemesine elinden geldiğince karşı koymaya çalışır. Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın belki de en önemli sebebi  sistemin bu özelliğidir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ZAYIFLAMASININ  BELİRTİLERİ

  •  Sık yaşanan üst solunum, idrar yolu ve mantar enfeksiyonları
  • Enfeksiyon veya yara iyileşme süresinin uzaması
  • Kronik yorgunluk
  • Alerjik durumlarda artış
  •  Sistemin normal vücut dokularına saldırır hale gelmesi ( hashimoto hastalığı, romatoid artrit, sedef, ms, kolit gibi hastalıklar )

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BOZAN SEBEPLER

  • Sigara içmek, içilen ortamda bulunmak
  • Alkol
  • Trans yağ, işlenmiş gıda ve şeker tüketimi
  • Yetersiz su içmek
  • Sağlıksız beslenme, fazla kilo
  • Hareketsiz yaşam
  • Bağırsak mikrobiyotasının bozulması
  • Gereksiz mide koruyucu, antibiyotik kullanmak
  • Kronik stress
  • Kötü hijyen
  • Kronik hastalıklar

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN

Şunu iyi bilmek gerekir ki burada belirteceğimiz hiçbir takviye yukarıda saydığımız maddelere dikkat etmeden fayda sağlamaz. Öncelik her zaman yanlışlardan uzak durmaktır, sonra bu zemine yapılacak takviyelerden maksimum fayda sağlanabilir.

Sağlıkla kalın…

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
14 Ağustos 2024 12:11
26 Mart 2024 12:56
13 Ocak 2024 18:35
10 Şubat 2024 08:15
18 Haziran 2024 07:21
28 Ocak 2024 09:06
YORUMLAR

  1. Sait dedi ki:

    Kaleminize sağlık çok bilgilendirici ve herkese hitap eden bir yazı olmuş .

  2. Esra dedi ki:

    Harika yorumlarınızı merakla bekliyorum murat hocam😍

  3. FATIH ÖZBEK dedi ki:

    Ağzınıza sağlık hocam.

  4. Ebru dedi ki:

    Güzel bilgiler için teşekkürler Murat bey 👏🏼

  5. Ferhan Baldemir dedi ki:

    Harika bir paylaşım Murat hocam çok net bilgi dolu bir yazı olmuş .emeğinize sağlık👍

  6. Hasan Emre dedi ki:

    Kaleminize saglik Murat hocam modern tibbin her alaninda oldugu gibi once yasam tarzi degisikligi vurgunuz buyuk farkindalik yaratacaktir.

  7. Merve olgun dedi ki:

    Emeğinize sağlık hocam 🙏🏻 çok bilgilendirici bir yazı olmuş, devamını merakla bekliyoruz

  8. barış bibika dedi ki:

    Sevgili hocam değerli katkılarınız için çok teşekkürler. Değerli paylaşımlarınızı takip ediyor olacağım. Saygılarımla.

  9. Sevda Al dedi ki:

    Emeğinize sağlık hocam bizimle bilgileriniz paylaştığınız için teşekkür ederiz🙏🙏

  10. Bilal dedi ki:

    Hocam bilgilendirmeleriniz çok değerli teşekkür ederiz

  11. Sertaç KARTAL dedi ki:

    Bağışıklığın önemi ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmemiz için neler yapmalıyız noktasında çok faydalı bir paylaşım olmuş hocam . Elinize sağlık .