İzmirli gençlerden ‘Afet Acil Müdahale Aracı’
İZMİR (İGFA) – Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi öğrencilerinin geliştirdiği Afet Acil Müdahale Aracı, Genç Başarı Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen GençBizz Girişimcilik Programı’ndan, En İnovatif Ürün Kategorisi’nde ikincilik ödülü aldı. Güzelbahçe Belediyesi’nin destek verdiği projeyi tanıtmak için Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’yi ziyaret eden Matematik öğretmeni Zekeriya Albayrak ve öğrenciler Oytun Kalfa, Yağız Murat Özkan, Orkun Arda yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgilendirme yaptılar.
İnternet tabanlı 8×8 insansız arama kurtarma aracını geliştirdiklerini söyleyen öğrenciler, aracın tam elektrikli olup bu özelliği sayesinde faaliyet gösterdiği çevreye hiçbir zarar vermediğini söyledi. Aracın çatısı boyunca konumlandırılmış olan güneş paneli aracılığıyla herhangi bir çalışma masrafı olmadan çalıştığını kaydeden öğrenciler, ” İstenildiği takdirde araç içerisine tümleşik halde bulunan şarj kontrol sistemi ile herhangi bir elektrikli araç şarj istasyonuna ihtiyaç duymadan doğrudan sıradan bir priz ile şarj edilebilmektedir. Arama-kurtarma operasyonları gibi her bir saniyenin bile değerli olduğu alanlarda herhangi bir şarj süresi beklemeden akü bloğu değiştirilerek aralıksız çalışma sağlanabilmektedir. Aracın çalışma sistemi temelde 2 tiptir. Bunlardan biri olan insansız sistem internet tabanlı olup internet bağlantısı olan her yerden bu araç kontrol edilebilmektedir. Örnek olarak Amerika’da gerçekleşmiş olan bir doğal afette kullanılması durumunda bu araçlar Türkiye’den kontrol edilebilmektedir. Bu özelliğin yurt içinde kullanılması durumunda ülke çapındaki arama kurtarma görevlilerinin afet bölgesine toplanmasına gerek kalmadan kendi illerinden afete müdahale edebilmesi sağlanabilmektedir” dedi.
Söz konusu aracın üst gövdesi kazazedenin taşınması için özel olarak dümdüz tasarlandığını kaydeden öğrenciler, “Doğrudan sedyenin yerleştirilmesine imkân tanıyan bu tasarımda kazazedeye ek olarak aynı anda 8 arama-kurtarma personeli taşınabilmektedir. Araç üzerinde bulunan ilk yardım kutusunda EKG bulunmaktadır. Bu EKG aracılığıyla kazazedenin nabzı anlık olarak kontrol merkezinden izlenebilmektedir. Kazazedenin bilinci kapalı olduğu takdirde kazazedenin sağlığını riske atmamak adına GPS üzerinden aracın bulunduğu konum tespit edilmekte ve doğrudan kazazedenin bulunduğu konuma sadece sağlık ekibi yönlendirilebilmektedir. Kazazedenin bilinci açık fakat hareket edemeyecek durumda olduğu takdirde ise araç üzerinde bulunan medikal sistemlere ek olarak ses ve görüntü sistemleri aracılığıyla kazazede ile iletişime geçilip durumu hakkında bilgi toplanabilmektedir. Elde edilen veriler sonucu sağlık ekipleri hareket planı oluşturabilmektedir” diye konuştu.
Yapmış oldukları çalışmayı büyük bir beğeniyle dinlediklerini söyleyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, patenti alındıktan sonra ileriki süreçlerde dahada geliştirilip ülkemizi temsil edecek yeni makinelerle ismimizi daha çok duyurabileceklerini belirterek, gençleri tebrik etti.