Dolar 35,7549
Euro 37,3191
Altın 3.177,66
BİST 10.121,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Açık
Bursa
18°C
Açık
Çar 16°C
Per 15°C
Cum 14°C
Cts 14°C

Aslında bütün suç amigdalada!!!

19 Eylül 2020 12:18
715
A+
A-

Beyinde badem şeklinde olan küçücük bir nöronlar topluluğu, amigdala…

Duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasında başrole sahiptir.  Açlık, tokluk, cinsel içgüdü, kavgadan kaçmak, kavgaya katılma ve ani korkma gibi duygularımızı kontrol eder.

Ayrıca korku, güven ve sosyal ilişki kurma gibi duygularımızdan ve davranışlarınızdan da sorumludur. Bu nedenle amigdala hasar gördüğünde çekilmez bir hayatın bizi beklediğini düşünebiliriz.

Ayrıca yakınlarımızı da çekilmez birinin hayatlarında olduğunu hissettiririz.

Duyguların hissedilmesi ve empati kurmak için de amigdalaya ihtiyaç vardır. Amigdalası hasarlı olan kişiler, bu duygulardan yoksundur…

Hatta bazı psikopat davranışlar gösteren kişilerin amigdala hasarından dolayı böyle davrandıkları yönünde araştırmalar mevcut…

Çok düşünmeden, içgüdüsel hareketlerle aniden parlıyorsanız, buyurun nur topu gibi bir amigdala kaçağınız var demektir. Amigdala kaçağı genelde aşırı duygusal, aşırı korku ve öfkeye dayalı karşılaşmalar sunucu olmakta.

Ani korkular ve üzüntüler zaten var olan korkulara sahipse direk amigdalaya kaçak yaparak ani tepkiler vermemize sebep oluyor. Bu kaçak şimdilerde en çok trafikte, aşk hayatında ve ebeveynlikte kendini gösteriyor. Beynin sağlıklı kısmı değil de duygusal kısmı olan amigdala hemen devreye giriyor.

Açarsak, aldatılmaktan çok korkan eşlerden birisi, işine ulaşamamış ya da bir takım arkadaşları ile bir yerde oturduğunu öğrenmiş eş çılgınlar gibi bir öfke ile aldatıldığını düşünmeye başlamış.

Hatta iş, olduğu yeri basmaya varana kadar gidebilir, günümüzde bu kaçak anlamsız reaksiyonlar göstererek sevdiklerimizi, çocuklarımızı ve arkadaşlarımızı kaybetmemize mal olacak derecede ciddi bir sorun.

Yani aslında bütün sorun amigdaladaymiş ve bütün suç amigdala da…

Gelelim amigdalamizla nasıl baş edeceğimize..!!

Ani gelişen duygu güdülerimizde 1-2 dakika bekleyerek konunun sağlıklı beyne ulaşmasını sağlayıp daha doğru bir tavır sergileyebilirsiniz.

Bu 1-2 dakikalık bekleyişin önemi gerçekten çok büyük. Sağlıklı beyinden tekrar amigdalaya gelecek veriler… Ama doğru bir şekilde gelecek. En azından ‘denemekte fayda var’ diyorum bu konu hakkında da uzun zamandır karşıma çıkan yorumlar var.

Ben başkalarına sorduğumda, kimsenin bilgisi veya fikri yok…

O yüzden ‘bu konu ile ilgili de bir fikrim var’ diyorum. Suç, badem şeklindeki beynimizde nöronun kabahati de olsa her şey öncelikle korkularımızdan, kaygılarımızdan ve önyargılarımızdan kurtulmak için bir savaş vermeliyiz.

Bu ani duygu geldiğinde kafamızı hemen başka bir yöne çevirmeli, camı açmalı.

Elimizi, yüzümüzü yıkamalı, kendimize birkaç dakika zaman tanımalıyız.

Amigdalayı suçlamak çok kolay, yoksa biz bunun için uğraş vermezsek…

Sevgiler..

 

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

  1. Alparslan Kamadan dedi ki:

    Sanırım Türk toplumu olarak herbirimizin amigdala sında kaçaklar var,suç amigdala da,şimdi taşlar yerine oturdu Nesliciğim😄😄😄

    1. Neslihan kamadan dedi ki:

      Bende onu diyorum:)))