Aşılama programına ‘Delta’ ayarı: İkinci doz aşıda süre kısaltıldı
Türkiye’de Covid-19’a karşı yürütülen aşılama programı, Delta varyantının etkisi nedeniyle bir kez daha revize edildi.
Edinilen bilgiye göre, aşıyla koruma sağlanan Delta varyantında, vakaların önüne geçmek için bir süre sonra, aşının yurttaşlara götürülmesi planlanıyor.
Yaz boyunca insanların ilgisinin azalması, sayfiye ve yaylaların tercih edilmesi, tarla ve seralardaki iş yükünün artması nedeniyle bu bölgelerde seyyar aşı ekipleri oluşturulacak. Tarım işçileri, tarlada aşılanacak.
Hürriyet’in haberine göre, yapılan toplantılarda, önümüzdeki haftadan itibaren Sputnik V de dahil olmak üzere, aşı için 3 ayrı seçenek olacağı ifade edildi. Toplumda en az yüzde 75 aşılama ve bu oranda bir bağışıklık hedefine ulaşmak için sonbahar gelmeden “agresif aşılama” yapılmasının planlandığı, güz aylarına yüksek koruma ile girmenin amaçlandığı dile getirildi.
Aşıların koruma oranları da hesaba katıldığında, bağışıklığın yüzde 50 civarında kalmasının risk olacağı belirtiliyor.
Planlamaya göre aşı akışı aynen devam ederse, ikinci doz aşıların beklemeden dört hafta sonra yapılmasına karar verildiği belirtiliyor.
Daha önce altı veya sekiz hafta arayla yapılabileceği dile getirilen aşıların ikinci dozunun, koruma oranını hızla yükseltmek ve hem kışa hem de Delta varyantına hazırlık olması nedeniyle planlandığı ifade ediliyor. Yapılan çalışmalarda Delta’nın birinci doz aşıların yüzde 70-80 olan koruyuculuğunu, yüzde 30’a kadar düşürdüğü vurgulanıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de şu ana dek 14 milyon 969 bin 991 kişiye 2 doz koronavirüs aşısı yapıldı.