Asgari ücret ile değişecek ücret ve ödemeler!
Yeni asgari ücretin belirlenmesi ile birlikte birçok ödemelerde değişikliğe gidilecek. Kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, GSS primi, 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve isteğe bağlı sigorta primlerinde artışlar olacak. Peki bu ödemelerde ne kadar artış olacak? Neler değişecek?
Asgari ücrette ilk toplantı geçtiğimiz salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşti. İkinci toplantı için gözler 19 Haziran tarihine çevrildi.
Asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili işçi ve işveren kesimi Bayram öncesi tutarın belirlenmesini amaçlıyor. Peki asgari ücrette uzlaşma ne zaman olur?
Asgari ücretin belirlenmesi ile birlikte birçok ödeme ve ücrette değişiklik yapılacak. Asgari ücret oranı kadar artacak olan kalemlerden bazıları Kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, GSS primi, 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve isteğe bağlı sigorta primleri. Peki asgari ücret tahminine göre bu kalemlerde ne kadar artış olacak?
Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş milliyet.com.tr’ye anlattı. Kurtuluş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Şu zamana kadarki uygulamalarda üçüncü toplantıda asgari ücret belirlenmiş oluyor. İşçi tarafının ciddi anlamda beklentileri var. İşveren tarafının da daha düşürme noktasında beklentileri mevcut.
Her iki tarafın da hükümetin de olumlu yaklaşımı var. Ücretin enflasyon altında kalmaması gibi bir hedef var. Bunun üzerine refah payı ilave edilmesi yönünde hedefler var. Ben zorlu bir görüşme olacağı kanaatindeyim.
‘ÜÇLÜ MUTABAKATLA İMZALANACAĞI KANAATİNDEYİM’
2023 yılı asgari ücret belirlenirken işçi tarafı masadan kalkmıştı, işveren tarafı ve hükümetin karşılıklı mutabakatı ile imzalanmıştı. Bu sefer üçlü bir mutabakatla imzalanacağı kanaatindeyim. Üçüncü görüşmede asgari ücret sonuçlanmış olur ve Kurban Bayramı öncesinde yeni asgari ücret belirlenmiş olur.
ASGARİ ÜCRETİN GÜNCELLENMESİ İLE BİRLİKTE BAZI ÖDEMELER DE ARTACAK. 65 YAŞ AYLIĞI, KIDEM TAZMİNATI, ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI, İŞSİZLİK MAAŞINDA GİBİ KALEMLERDE ARTIŞ NE KADAR OLACAK?
65 yaş aylığı, kıdem tazminatı, emeklilik için yapılan askerlik ve doğum borçlanmaları, işsizlik maaşı gibi parametreler asgari ücrete endeksli olan ödemelerdir. Bazı ödemelerde asgari ücretin yüzde 30’u bazı ödemelerde asgari ücretin belli oranında belirlenen rakamlardır.
‘ASGARİ ÜCRETTE YÜZDE 30 ARTIŞ ÖNGÖRÜYORUZ’
Biz yeni dönemde asgari ücrette yüzde 30 artış öngörüyoruz. Ben asgari ücretin 11 bin TL olacağı beklentisindeyim. Bu bahsedilen ödemeler de yüzde 30 oranında artış gösterecektir.
İŞSİZLİK MAAŞI TUTARI NE KADAR OLACAK?
2023 yılında işsizlik maaşı en düşük 3 bin 972, en yüksek 7 bin 945 lira olarak uygulanıyor. Yüzde 30 zam olursa en düşük işsizlik maaşı tutarı 5 bin 163 TL, en yüksek 10 bin 328 TL olacak.
ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR OLACAK?
Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret ile birlikte yeniden yükselecek.
Yüzde 30 zam olursa askerlik ve doğum borçlanmasında en düşük tutar 138,77 TL, en yüksek 902 TL olacaktır.
KIDEM TAZMİNATI
Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10008 lira düzeyinde bulunuyor. Yüzde 30 zam olursa yeni kıdem tazminatı tutarı 13 bin 10 TL düzeyine çıkacak.
65 YAŞ AYLIĞI
65 yaş aylığı, yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından yeniden hesaplanacak. 65 yaş aylığı an itibarıyla 2 bin 604 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 30 zam olursa bu tutar 3 bin 385 TL olarak gerçekleşecek.
ENGELLİ AYLIĞI
Engelli aylığı da yeni asgari ücret ile birlikte yükselecek. Engelli aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL seviyesinde. Yüzde 30 zam olursa yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 259 TL, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 391 TL olacak.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ NE KADAR OLACAK?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammıyla birlikte artacak. SGK, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 300,24 TL olarak uyguluyor. Yüzde 30 zam olursa bu durumda yeni tutar 390,3 TL olacak.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ
İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor.
En düşük prim tutarı 3 bin 202 TL, en yüksek prim ise 24 bin 19 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 30 zam olursa en düşük 4 bin 162 TL, en yüksek 31 bin 224 TL olacak güncellenecek.”