Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 7°C
Hafif Kar Yağışlı
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz 8°C
Pts 8°C
Sal 10°C
Çar 12°C

Armatür sektörü ihracatı 2,3 milyar dolara ulaştı

Armatür sektörü ihracatı 2,3 milyar dolara ulaştı
13 Ağustos 2023 11:48
32
A+
A-

Armatür sektörünün ihracatındaki artış ivmesi temmuz ayında devam etti. Sektör temmuz ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 15,5 artışla 311 milyon dolar ihracat yaparken, yılın ilk 7 ayındaki ihracat ise yaklaşık yüzde 2 artışla 2,3 milyar dolara ulaştı.

İSTANBUL (İGFA) – Geçtiğimiz yılı 4,22 milyar dolar ihracatla kapatan armatür, valf, vana musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektöründe, 2023 yılı ocak-temmuz dönemi ihracat rakamları açıklandı.

Sektörün Ocak-Temmuz dönemi ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yaklaşık yüzde 2’lik bir artışla 2 milyar 336 milyon dolar olarak gerçekleşirken, temmuz ayı ihracatı ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 15,5 artışla 311 milyon dolara ulaştı.

Yüzde 70’lerde kapasite kullanımının olduğu sektörde, ihracat birim fiyatı 5,73 dolardan 6,2 seviyesine yükseldi.

İHRACATTA ZİRVE ALMANYA’NIN

Sektörün temmuz ayında 43,1 milyon dolarla en çok ihracatı Almanya’ya gerçekleştirdiğini kaydeden ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, Rusya’nın 21,9 milyon dolarla ikinci sırada ve Irak’ın 15,9 milyon dolar ihracatla üçüncü sırada yer aldığını duyurdu. Turhan, geçtiğimiz yıl haziran ayına kıyasla ABD’ye ihracatın yüzde 48 artışla 10,9 milyon dolar olarak ciddi bir artış kaydettiğini belirtti.

Sanayiciler olarak 2023’ün ikinci yarısına ilişkin öngörülerde daha temkinli olduklarını dile getiren Gökhan Turhan, “Ham madde ve enerji maliyetlerindeki artış ürünlere zam olarak yansıyor, ancak talepte bir artış olmadığı sürece ekonomik olarak dengeler yerini bulmayacaktır.” dedi.

2023 yılı ilk 6 aylık dönemde iç pazarda talebin oldukça yüksek olduğunun altını çizen Turhan, “Ancak dış pazarlarda durum biraz daha durağan geçti. Uluslararası alanda yaşanan resesyon ihracat satış kanalında satışlarımızı olumsuz yönde etkiledi. Parasal sıkılaştırma politikalarının uygulanması, vergi artışları, ihracatçı olmayan firmalarımızın kredi faizlerindeki artışı ve krediye ulaşımda zorluk yaşamaları gibi nedenlerden dolayı iç piyasada talebin düşeceğini ve satışların adet bazında azalacağını düşünüyorum. Bu sebeple ihracat kanallarımızı geliştirmek ve sürdürülebilir ihracatımızı artırmak öncelikli hedefimiz” değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.