Aileler Coronavirüs’le sınavdan geçiyor
Coronavirüs sürecinde çatırdayan aile müesselerinin onarımı için üniversiteler de devreye girdi.
Üsküdar Üniversitesi, uygulama ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi ile birlikte ‘Aileler Üniversitede (Üsküdar Aile Üniversitesi) Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje ile bilimsel çalışmalara dayalı, koruyucu, önleyici ve rehabilite edici faaliyetleri kapsayan “Bilinçli Birey, Sağlıklı Aile, Güçlü Toplum” modelinin oluşturulması hedefleniyor. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, COVID-19 salgınında aile kurumunun önemli bir sınav verdiğini belirterek “Bu süreç, bu projenin gerekliliğini ortaya koydu. Bu süreçte ailenin iletişim, ilişki yönetimi ve problem çözme konusundaki ihtiyaçları belirlendi. Bu proje ile bireyin bilinçlenmesini, dolayısıyla sağlıklı aile ve güçlü toplumu hedefliyoruz” dedi. Projede pozitif psikoloji yaklaşımına odaklandıklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aile dinamiklerinin pozitif yönlerini tespit edeceğiz. Negatifle uğraşmadan, yara açmadan tedavi etme yöntemini kullanacağız” dedi.
ÇİFT TERAPİSİ
Projenin toplumu bilgilendirme ayağının önemli olduğunu belirten Tarhan, bu ayakta yerel yönetimlerle paydaş olarak çalışmak istediklerini belirterek “Burada gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak ve onların bu projeden yararlanması önemli. Kolay ulaşılabilir olması açısından ilk etapta Anadolu yakasına odaklandık. Yakından başlamanın daha rasyonel olacağını düşündük. Gerçekten ihtiyacı olan aileleri tespit etmek gerekir. Bir çocuğun sorununu gidermeyi, ruhuna dokunmayı ya da anne-baba arasındaki kavga ve çatışmanın düzelmesine hizmet etmeyi hedefliyoruz. Bu alanlarda çalışan bir takımımız var. Çift terapisi yapan aile konusunda birikimleri olan hocalarımız bu birikimlerini bu projeye ayıracak” dedi.
ÜCRETSİZ UYGULANACAK
Proje Koordinatörü Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, Aileler Üniversitede projesinde her eğitimin bireyin veya çiftlerin ihtiyacına göre tasarlandığını belirterek “Proje toplumun tüm kesimlerine yöneliktir. Pandemi sürecinde ücretsiz olarak uygulanacaktır. Dileyen herkes faydalanabilir” dedi.
DÖRT FARKLI GRUP
Projenin https://npistanbul.com/aile-
Çiğdem Demirsoy, eğitimlerin dört farklı grup üzerinden sürdürüleceğini söyledi.
Demirsoy’un verdiği bilgiye göre belirlenen grup ve hedefler şöyle olacak:
Beyaz Grup: 18 yaş altındaki bireylerin duygusal olgunluk ve ilişki yönetimi konusunda eğitilmesini sağlamak.
Pembe Grup: 18 yaş üzeri bireyler ve evlilik hazırlığındaki çiftlerin “Evlilik ve Aileyi” ilgilendiren konularda bilinçlenmesini sağlamak.
Turuncu Grup: Henüz problem yaşamasa da risk altında olan çift ve ailelerin desteklenmesini sağlamak.
Kırmızı Grup: Profesyonel yardım almayı gerektirecek düzeyde probleme sahip ailelerin rehabilite ederek güçlendirilmesini sağlamak.
BAŞVURULAR WEB SİTESİNDEN
Web sitesi üzerinden formlarla katılımcıların başvuruda bulunabileceğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, “Başvurular proje ekibi tarafından değerlendirilerek, her grup için özel olarak tasarlanmış eğitimlerden kendi ihtiyacını karşılayacak olana yönlendirme yapılacak. Eğitimler bu plan kapsamında düzenli olarak devam edecek. Eğitimler; seminer, konferans, atölye ve rehabilite edici grup çalışmaları ile desteklenecek. Ön test-son test uygulamaları ile analiz ve değerlendirme yapılacak. Eğitim saatleri dört hedef grubunun ihtiyacına göre düzenlenecek. Eğitimlerin özelliğine göre katılım belgesi veya sertifika verilecek” dedi.