Aile Danışmanlığı: Bir Lüks Değil, İhtiyaç
Hepimiz zaman zaman hayat içinde bocalıyoruz. Evlilik, çocuklar, iş stresi, ekonomik koşullar derken ilişkiler yıpranıyor, ev içinde küçük kırgınlıklar büyük duvarlara dönüşebiliyor. Çoğu zaman bunları kendi içimizde halletmeye çalışıyoruz ama bazen sorunlar o kadar iç içe geçiyor ki nereden başlayacağımızı bilemiyoruz. İşte tam da bu noktada aile danışmanlığı devreye giriyor.
Ama ne yazık ki toplumda yanlış algı var: “Aile Danışmanına ancak çok büyük sorunları olanlar gider.” Oysa bu destek, yalnızca kriz anlarında değil, sağlıklı iletişimler, güçlü ilişkiler ve mutlu bir aile içi dinamikleri için de alınmalı.
Aile Danışmanlığı Nedir?
Aile danışmanlığı, ailedeki çatışmaları çözmelerine, iletişimlerini iyileştirmelerine yardımcı olan bir danışmanlık hizmetidir.
Aile toplumun yapı taşıdır ama bazen çok sevdiklerimizle bile iletişim kurmak zorlaşır. Birbirimizle ilgili yanlış algılarımız; susmaya,duvar örmeye ya da öfkeyle tepki vermemize sebep olur. Bu döngü içinde sevgi, ilgi ve anlayışlar azaldıkça ilişkiler de yıpranır.
İşte tam da bu durumda aile danışmanı ilişkinize dışarıdan bir gözle bakmamızı sağlar. Taraf tutmadan, yargılamadan, sadece anlamak ve çözüm üretmeye odaklanarak, ailenin içindeki dinamikleri güçlendirmeye yardımcı olur.
Danışmanlığa Ne Zaman Başvurmalı?
Çoğu zaman sorunları gözardı ederiz. “Bu da geçer”, “Zamanla düzelir”, “Biz kendi aramızda hallederiz” diye düşünüp erteleyebiliriz.
Ama bazı durumlar vardır ki, destek almak kaçınılmaz olur:
* Sürekli tekrarlayan tartışmalar ve çözülemeyen anlaşmazlıklar,
* Eşler arasında duygusal bağın zayıflaması,
* Çocuklarla ilgili disiplin sorunları
* Kaygı, yaş veya travmatik olayların ardından uyum sorunları,
* Boşanma sürecinden olumsuz etkilenilmemesi için destek ihtiyacı,
* Ailenin içinde kendini yalnız anlaşılmamış veya değersiz hissetmesi,
* Ekonomik zorluklar ve iş değişikliklerinin getirdiği stresle başa çıkma güçlüğü.
Bunlardan herhangi biri bile aile içinde huzuru zedeleyen ve bireyleri yıpratan durumdur.
Peki, tüm bu sorunlarla tek başınıza başa çıkmak mı daha iyi, yoksa profesyonel bir destekle sağlıklı çözümler üretmek mi?
Danışmanlık Süreci Nasıl İşler?
Aile danışmanlık süreci, herkesin kendini ifade edebildiği güvenli bir ortam yaratmayı amaçlar. Seanlarda, bireylerinin yaşadıkları problemleri özgürce paylaşması teşvik edilir.
Ancak herkes seanslara aynı istekle katılmayabilir. “Bizim bir yabancıya derdimizi anlatmaya ihtiyacımız yok!” Gibi düşünceler ya da mahremiyetine önem veren kişiler aile danışmanlığı fikrine mesafeli durabilir. Bu noktada, danışmanlığın bir yargılama veya eleştiri ortamı olmadığı, aksine aileyi daha sağlıklı hale getiren bir sürec olduğunu bilmekte fayda var.
Her aile kendine özgüdür ve farklı sorunları vardır. Mükemmel aile diye bir şey yoktur ama sağlıklı ve huzurlu bir aile ortamı yaratmak mümkündür. Bunun için bazen bir uzmandan rehberlik almak gerekir.
Eğer ilişkinizde ya da evliliğinizde çözülmeyi bekleyen konuların olduğunu düşünüyorsanız ertelemeden danışmanlık almak için harekete geçin.
Bundan sonra her pazartesi aile danışmanlığına yönelik yazılarımla buradayım. Görüşmek üzere …
Merak ettiğiniz konular varsa mail adresime yazabilirsiniz.
Aylinbabaoglu.16@gmail.com