İGF Genel Başkanı Mesut Demir: Kurumsal haber sitelerinin önü açılıyor
İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Mesut Demir, Bursada Bugün TV ortak yayınıyla İGF TV üyesi tüm medyalarda canlı yayında, Mayıs ayında TBMM gündemine gelecek olan İnternet Gazeteciliği Yasası ile ilgili detayları paylaştı.
BURSA (İGFA) – İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) Genel Başkanı ve Bursa İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Mesut Demir, Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan’ın sunduğu “GünAysın” programına ortak canlı yayında soruları yanıtladı.
İGF Genel Başkanı Mesut Demir, merak edilen sosyal medya ve İnternet Gazeteciliği Yasası ile ilgili gelişmeleri anlattı.
MAYIS AYINDA TBMM GÜNDEMİNE GELİYOR
Çıkarılacak yasanın tek kişilik ordular için değil kurumsal yapılar için olduğunu ifade eden Genel Başkan Demir, bu sayede hem kurumsal yapıda olan medyaların önünü açarken, merdivenaltı diye tabir edilen haber sitelerinin de önünü tıkayacağını söyledi. Söz konusu yasanın taslağı konusunda Federasyon olarak yaptıkları lobi çalışmalarını ve katkılarını da anlatan Demir, söz konusu yasanın Mayıs ayı içerisinde Dijital Mecralar Komisyonu’ndan Meclis gündemine taşınacağını kaydetti.
SORUMLULUKLAR VE YAPTIRIMLAR DA NETLEŞECEK
Oluşturulması beklenen yasal zeminle birlikte sorumluluklar ve yaptırımlarla ilgili detayları da paylaşan Demir, duyumlar üzerine haberciliğin tarih olacağını söyledi. Sosyal medya üzerinden elinde bilgi belge yoksa kurumla ilgili karalama kampanyası yapamayacağını belirten Demir, cezai işlemlerin getirileceğini kaydetti.
“BASIN İLAN KURUMU DA KENDİNİ REVİZE EDECEK”
Yine yasayla birlikte internet haber sitelerinde çalışan meslektaşlarının da 212 Basın İşkolu’ndan sigortalı olarak Basın Kartı alabilmelerine olanak sağlanacağını söyleyen Demir, Basın İlan Kurumu’ndan da resmi ilan noktasında gazetelerin yanı sıra internet sitelerine de ilan verilebilir hale geleceğini belirtti. Bu yasa çıktıktan sonra Basın İlan Kurumu’nun da kendini revize edeceğini anlatan Demir, “Basın İlan Kurumu Genel Müdürlük olarak İletişim Başkanlığı’nda bir birim haline gelerek, yönetmelik değişikliğine gitmesi bekleniyor. Gazeteler internet siteleriyle devam edebilecek, isteyen gazeteler baskıyı durdurabilecek. Anadolu’daki bir çok gazeteler ve medya kuruluşları bu yasa sayesinde daha rahat nefes alacaktır” dedi.
“BURSA’DAN ÇIKIŞ YAPTIK; BURSA, ÖNCÜLÜE DEVAM ETMELİ”
Yasanın hem kamu kurum kuruluşları, hem de basın mensupları için bir avantaj olacağını ifade eden Demir, “İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Merkezi’ni Bursa’da kurduk, Bursa’dan çıkış yaptı. O nedenle kamu kurum kuruluşları, STK’lar, SİAD’lar bu konuda öncülük yapmalı diye düşünüyoruz. Bursa öncü olacaksa da sadece medya değil her konuda birlik-beraberlik içinde hareket etmemiz gerekiyor. Bursa’daki kurumlara, belediyelere bizler kurumsal üye haber sitelerinin listesini sunduk. Bursa’da bazı firmalar, holdingler, belediyeler bile halen İstanbul’la çalışıyor. Bursa birbirine neden sahip çıkmıyor? Federasyon olarak mesleki konularda yaptıkları lobi çalışmalarının çıkarılacak yasa sayesinde meyvelerini alacağına inanıyoruz. Bu ve buna benzer konularda da lobi çalışmaları yapılmalıdır” diye konuştu.