Dolar 34,5300
Euro 36,1617
Altın 2.967,26
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Adından dolayı mağdur

Adından dolayı mağdur
9 Temmuz 2020 12:36
702
A+
A-

ABD Başkanı Donald Trump, adı sık yanlış telaffuz edilenler arasında yer aldı. Elon Musk da listede.

İngilizce dil gelişimine yönelik geliştirilen mobil uygulama Donut Language Game, 1 yıl boyunca 3 bin öğrencinin dil öğrenme stillerini ve ihtiyaçlarını inceledi. Öğrencilerin tipik olarak yaptıkları gramer hataları ve en çok yanlış telaffuz ettikleri kelimeler saptandı. Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuç, Donald Trump ve Elon Musk isimlerinin en sık yanlış telaffuz edilenler arasında yer alması oldu. En doğru bilinen yanlış ise; “how are you” sorusuna “thanks” cevabının verilmesi.

Türklerin dil öğrenme becerisine göre özel hazırlanmış bir mobil uygulama olan Donut, sahip olduğu yapay zekanın geliştirilmesi adına 1 yıl süreyle binlerce öğrencinin üzerinde test edildi. Uygulamanın Ar-Ge aşamasında yapılan araştırmada İngilizce öğrenmek isteyen 3 bin kişiyle yapılan detaylı çalışma Türklerin dil öğrenme becerisine ilişkin önemli ipuçları veriyor. ODTÜ’nün kurumsal partner olarak destek verdiği projede, Türklerin İngilizce öğrenme esnasında sıklıkla yaptıkları hatalar, en zorlandıkları alanlar, telaffuz ve gramerde güçlük yaşadıkları belli başlı konular ve nedenleri irdelendi.

EN HATALI İNGİLİZLER

Donut Language Game kurucularından, ODTÜ Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu Modern Diller Bölümü Öğretim Görevlisi Jason Steinberg; Türkler’in İngilizce öğrenmede yaşadıkları en büyük sorunun Türkçe düşünüp, İngilizce’ye çevirmeye çalışmak olduğunu belirterek; “Türkçe düşünülerek yapılan gramer hataları oldukça fazla karşılaşılan bir durum. İngilizce dil yapısı Türkçe dil yapısına göre çok farklı. Bu farklılık hata yapmayı kolaylaştırıyor. İngilizce öğrenen çoğu kişi, kullandığı dili mükemmel hale getirmeyi saplantı haline getirir. Ancak unutulmamalı ki, ana dili İngilizce olan kişiler de zaman zaman bu hataları yapabiliyor. Bu durum, yeni bir dil öğrenmek isteyenleri rahatlatıyor. Önemli olan çok fazla tekrar yapmak” diyor.

TIRAMP DEĞİL ÇIRAMP

İngilizce’de yanlış telaffuz ettiğimiz birçok kelime var. Bunun en büyük sebebi, birden fazla sessiz harfin yan yana gelişi. Yapılan araştırmaya göre en çok yanlış telaffuz edilen kelimeler; equipment, congratulations, law, blue, focus, Elon Musk ve Trump oldu. Türkler Elon Musk’ı ‘’Allen Musk’’ olarak telaffuz ediyor. Doğrusu “iylan mask”. Trump’ı ise ‘’Tıramp’’ olarak telaffuz ediyoruz ancak doğrusu “Çramp”.

Doğru olduğunu bildiğimiz aslında yanlış öğrendiğimiz ilginç bir hata da “how are you” sorusuna “thanks” cevabı verilmesi. Doğrusu ise; “pretty good” veya “alright” cevaplarından birinin kullanılması.

KİTAP GİBİ OLMAZ

“Kelimeleri tek tek ezberlediğimiz için yanlış yerlerde kullanıyoruz. Oysaki kelimeleri öbekler halinde öğrenmek gerekiyor. Başka bir konu “article” yani tanım edatı. (Tanım edatı veya artikel; bir isimle beraber kullanılan kelime olup o isme nasıl değinildiğini belirtir. O kelimenin belirli veya belirsiz, bilinir veya bilinmez olduğuna dair bilgi verir.) Türkçe’de article olmadığı için İngilizce’de kullanırken sıklıkla hata yapıyoruz. Zaman çekimlerini atlıyoruz. Okullarda çoğunlukla okuyarak, yazarak ve kelime ezberleyerek öğrendiğimiz için konuşma esnasında ciddi zorluk yaşıyoruz. Kitap diliyle konuşmaya çalışıyoruz. Oysa bu uğraş boşuna.”

YANLIŞLAR ÖĞRENİLMELİ

Jason Steinberg yıllardır elde ettiği tecrübeyle İngilizce öğrenmek adına yapılabilecek en doğru şeyin sık tekrar olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: “Ana dili dışında bir dili öğrenmek herkes için, her millet için zordur. Derin bir nefes alın ve kendinize başarısızlığın da öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu hatırlatın. Herkes dil öğrenirken hata yapar. En mükemmeli olmaya çalışmayın. Hata yapmamaya çalışarak, İngilizce öğrenmeyi kendinize eziyet haline getirmeyin. Aksine keyifli hale dönüştürün, oyunla öğrenmeye çalışın. İngilizce öğrenme sürecinizde yaşadığınız her başarısızlığı bir öğrenme fırsatına çevirin, yaptığınız her hatayla birlikte daha da güçlendiğinizi hissedin, çünkü öğreniyorsunuz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.