Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 7°C
Hafif Kar Yağışlı
Bursa
7°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz 8°C
Pts 8°C
Sal 10°C
Çar 12°C

İşitme kaybı tedavisinde aile desteği şart

İşitme kaybı tedavisinde aile desteği şart
27 Ocak 2022 09:39
174
A+
A-

2 yaşında olan Duru Demirel işitme kayıplı olarak dünyaya geldi. Koklear implant ameliyatı sonrası dil gelişiminde ilerleme kaydeden Duru, yaşıtları gibi hayatına devam ediyor.

İSTANBUL (İGFA) – Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ‘Yenidoğan İşitme Taraması Programı’na göre Türkiye’de her yıl ortalama 2 bin 500 yenidoğan bebek, işitme kayıplı dünyaya geliyor. Bankacı anne-babanın 2 yaşındaki ikizlerinden biri Duru Demirel de o bebeklerden biriydi.Doğumun akabinde yapılan rutin işlemlerden Yenidoğan İşitme Tarama testinde, Duru’nun işitme ile ilgili sorun yaşadığı tespit edildi.

Başta doğum sonrası karşılaşılan olağan bir durum olarak görülse de testler yinelenince, Duru’da ağır işitme kaybı olduğu ortaya çıktı. Teşhis konar konmaz işitme cihazı kullanan ve ardından koklear implant ameliyatı olan Duru, dil gelişiminde ilerleyerek yaşıtları gibi yaşamaya başladı.

Duru Demirel’in annesi Şükran Demirel, Duru’nun henüz çok küçük olmasından ötürü klinik ABR testi ilk denemede yapılamadığını bu nedenle biraz büyüyüp iki aylık olmasını beklediklerini anlattı.  Tanının konulur konulmaz Duru’nun işitme cihazı kullanmaya başladığını belirten Demirel, ameliyat sonrası en önemli anın cihazın aktive edilip Duru’nun sesleri duyduğu an olduğunu söyledi. Anne Demirel, “Duru benim kucağımdaydı ve ilk ses duyduğunda kafasını göğsüme yasladı, utangaç bir tavırla etrafına baktı ve gülümsedi. Zaman geçtikçe anne ve baba demesi bizim için çok duygusal anlardı” diye konuştu.

“EN ÖNEMLİ KATKI BOL BOL KONUŞMAK”

Koklear implant ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili aileleri uyararak tavsiyeler de veren anne Demirel, “Özellikle ameliyat sonrasında kafa travması oluşturabilecek darbe ve fiziksel zorlamalardan uzak durmak gerekiyor. Bu yüzden anne-baba olarak daha da dikkatli olmak durumundasınız. Kafasında bulunan mıknatıs bölgesinin (derinin) kızarıp kızarmadığını da küçük yaşlarda düzenli kontrol etmelisiniz. Ayrıca statik elektrik yarattığı için plastik kaydırak gibi oyuncakları kullanmamanız önemli.Bu süreçte aile desteği şart” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.