Dolar 34,5340
Euro 36,1622
Altın 2.965,70
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 9°C
Az Bulutlu
Bursa
9°C
Az Bulutlu
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 16°C

Bursa Nilüfer’de eşitliğe ‘edebi’ bakış

Bursa Nilüfer’de eşitliğe ‘edebi’ bakış
17 Kasım 2021 11:19
299
A+
A-

Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin “Eşit miyiz?” temasıyla gerçekleştirdiği Nilüfer Kütüphane Günleri’nde, “Edebiyatta eşit miyiz?” ve “Türk Edebiyatında kadın karakterler” başlıklarıyla iki ayrı söyleşi düzenlendi.

BURSA (İGFA) – Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği ve Kasım ayı boyunca sürecek Kütüphane Günleri etkinlikler dizisi iki farklı söyleşi ile devam etti.

Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen ve özellikle kadınların yoğun katılım gösterdiği söyleşilerden ilkinde “Edebiyatta eşit miyiz?” başlığı ele alındı.

Yazarlar  Hatice Meryem ve Şebnem İşigüzel’in konuşmacı olduğu söyleşide İşigüzel, edebiyatta eşitlik kavramını tarihi perspektif açıdan değerlendirdi. İşigüzel, “Günümüzde eşitsizler daha eşitsiz, eşitler daha eşit. Edebiyatta eşitliği sorgulamak yerine bugün bence ‘Eşitsiz insanlar arasında eşitlik ve eşitler arasında özgürlük nasıl sağlanabilir?’sorularının yanıtlarını aramalıyız” dedi.

Yıllarca süren edebiyat okumalarında eşitlik kavramı penceresinden gözlemlerini aktaran Hatice Meryem ise yüzyıllar içinde yaşanan tüm değişime ve yaşanan gelişmelere rağmen hali hazırda cinsiyetçi bakış açısının edebiyat alanında da sürdüğünü söyledi. Batılılaşma kavramının kadınlar üzerinden ele alındığı her tartışmada kadının sosyal alandaki yerinin sorgulandığını ancak bu sorgulamanın genellikle erkek bakış açısıyla yapıldığını hatırlatan Hatice Meryem “Edebiyat tarihimizde çok başarılı kadın yazarlar da olmasına rağmen nedense onların üzerleri örtülmüş gibi. Bu açıdan bakıldığında eşit değiliz, eşit haklara sahip değiliz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.