Niğde’de üretilen tohumlar bütün yurtta yeşerecek
Türkiye’de gıda ürünlerini arasında yoğun olarak tüketilen patateste dışa bağımlılığı azaltmak, iklim ve toprak yönünden uyumluluğu ile verim oranını yükseltmek için Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen 6 çeşit patates Alay Kasabasında hasat edildi.
NİĞDE(İGFA)- Niğde Merkez Alay Kasabasında bulunan; Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Patates Çeşitleri Demonstrasyon Alanında elde edilen Niğşah, Leventbey, Muratbey, Nam, Saruhan ve Onaran isimli patates çeşitleri “Tarla Günü” etkinliği ile üretici ile buluştu.
Etkinliğe Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Alay Kasabası Belediye Başkanı Safa Erol, Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, çiftçiler ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri katıldı.
TÜRKİYE'DEKİ İLK VE TEK PATATES ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak demonstrasyon alanında yaptığı açıklamasında şunları söyledi: “Yerli ve Milli çeşitlerin ulaşmadığı çiftçi kalmasın diye; ülkemizin bir çok ilinde yerli ve milli patates ile ilgili demonstrasyon çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın finalini de Niğde Alay Kasabamızda gerçekleştiriyoruz. Alay Kasabası demostrasyon alanımızda 6 adet yerli ve milli patates çeşidimizin ekimini gerçekleştirdik, hasadını da yapacağız. Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı ve Türkiye’deki ilk ve tek patates araştırma enstitüsüdür.
Patates Araştırma Enstitüsü olarak şu ana kadar yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında 10 adet yerli ve milli patates çeşidini ülke tarımına kazandırdık. Halen ARGE çalışmalarımız devam etmektedir. Alay Kasabamızda bulunan demonstrasyon alanında 6 çeşidimiz var. Niğşah, Levenbey, Muratbey, Onaran, Nam, Saruhan çeşitlerimiz burada ekildi. Çeşitlerimizin verimi oldukça tatminkar. En düşük çeşidimizden 4 tona yakın verim aldık. Hasattan sonra miktarlar tartımlar sonucu belli olacak. Bu 6 çeşit patatesimiz bu bölgeye adaptasyonu en yüksek olan çeşitler” dedi.