Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 9°C
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 15°C

Peşkeş üstüne peşkeş… Bir vurgun daha

Peşkeş üstüne peşkeş… Bir vurgun daha
13 Ağustos 2021 12:44
297
A+
A-
Türkşeker Tarım’daki usulsüzlükler bitmiyor… Arpa ve buğdaydaki şaibeli satışın ardından şimdi de nohuttaki vurgun gündeme geldi…

Kamuoyunun dikkatinin tamamen orman yangınlarına çevrildiği bir dönemde, yangından mal kaçırırcasına çiftçi şirketi olan Türkşeker Tarım’ın deposunda bulunan yaklaşık 900 ton birinci sınıf nohut, yandaş bir firmaya 7,5-8 liralık piyasa fiyatının çok altında bir fiyata, 4,93 liraya satılarak kurum yaklaşık 5 milyon lira zarara uğratıldı.

ŞAİBELİ İŞLER

Millî Gazete’nin haberine göre söz konusu satışın, şaibeli işlerin artık çok rahat yapılır hale geldiğini gösteriyor.

Türkşeker Tarım’da sular durulmuyor. Gıda enflasyonunu düşürmek ve piyasayı regüle etmek için çiftçiden alınan hububat ürünlerinin uygun fiyatlarla piyasaya satılması öngörülürken, bu satışların amacına uygun yapılmadığı ortaya çıkmıştı. Deposundaki ürünleri ilan ve duyuruya çıkarak piyasadaki firmalara taleplerine göre dağıtarak satması gereken Türkşeker Tarım’ın, deposundaki yaklaşık 100 bin ton ekmeklik buğdayın yarıya yakınını hiçbir duyuru ve ilana çıkmadan Gaziantep’teki bir firmaya tek kalemde sattığı ortaya çıkmıştı.

Haberlerin ardından Türkşeker Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan ise, büyük bir sessizliğe büründü ve kamuoyuna hiçbir açıklama yapamadı.

BİR SATIŞ DAHA

Türkşeker Tarım’ın geçen yıl çiftçiden alınan ve deposunda bulunan yaklaşık 900 tona yakın nohut, yandaş bir firmaya piyasanın altında bir fiyata satılarak, kurum kaynakları birilerine peşkeş çekildi. Piyasa fiyatı 7,5 lira ile 8 lira arasında değişen birinci sınıf nohut, Ankara merkezli bakliyat firmasına 4,93 TL’den satıldı. Söz konusu satış nedeniyle alıcı firmanın büyük menfaat elde ettiği ve Türkşeker Tarım’ın da 5 milyon lira zarar ettiği kaydediliyor.

Kurulduğu ilk yılda çiftçi lehine önemli alımlar yaparak, çiftçinin gönlünde taht kuran Türkşeker Tarım’da sular durulmuyor. Gıda enflasyonunu düşürmek ve piyasayı regüle etmek için çiftçiden alınan hububat ürünlerinin, uygun fiyatlarla piyasaya satılması öngörülürken, bu satışların amacına uygun yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

TEK KALEMDE SATIŞ

Normal şartlarda deposunda bulunan buğday, arpa, mısır gibi ürünleri ilan ve duyuruya çıkarak piyasadaki firmalara taleplerine göre dağıtarak satması gerekirken, Türkşeker Tarım’ın, deposundaki yaklaşık 100 bin ton ekmeklik buğdayın yarıya yakınını Gaziantep’te bir firmaya tek kalemde sattığı ve bu satış yapılmadan önce de hiçbir duyuru ve ilana çıkmadığı ortaya çıkmıştı.

Türkşeker Tarım, Türkşeker ile birlikte geçtiğimiz aylarda Varlık Fonuna devredilirken, Türkşeker Tarım’ın yüzde 51 hissesi de Vakıf Katılım’a ait. Kamudaki şeker fabrikalarının tek bir çatı altında toplandığı Türkşeker’in bünyesinde kurulan Türkşeker Tarım’da gündeme gelen şaibeli satışla ilgili olarak Varlık Fonu, Vakıf Katılım, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sessiz kalması ise dikkat çekiyor.

SKANDALIN BOYUTU

Türkşeker Tarım’da belli komisyoncular üzerinden yapılan şaibeli satışların Türkşeker Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan, Türkşeker Tarım Genel Müdür vekili Ercan Yeşilyurt ve Türkşeker Tarım bilgi işlemden sorumlu direktör Cumhur Yıldırım tarafından organize edildiği iddiaları ülke tarımı için kurulan şirkette yaşanan skandalın boyutunu gözler önüne serdi.

MISIR DA LİSTEDE

Diğer yandan şaibeli satışın sadece arpa ve buğdayla sınırlı kalmadığı Türkşeker Tarım’ın deposundaki 10 bin ton mısırın da tek bir kalemde gübre firmasına satıldığı ortaya çıktı. Söz konusu satışın da yine arpa buğdayda olduğu gibi Nevşehirli bir zahirecinin komisyonculuğunda yapılması dikkat çekerken, söz konusu zahirecinin Genel Müdür Alkan’ın çevrisinden hiç ayrılmadığına vurgu yapılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.