Dolar 34,5300
Euro 36,1696
Altın 2.967,02
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Bursa İl Sağlık Müdürü’nden önemli uyarı

Bursa İl Sağlık Müdürü’nden önemli uyarı
23 Mayıs 2020 13:52
574
A+
A-

Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, düşen COVID-19 vaka sayılarının rehavete sürüklememesi gerektiğini ifade ederken, dağ ilçelerinde korkulan bir durum olmadığını söyledi.

Coronavirüs vaka sayılarının il genelinde düştüğü bilgisini veren Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, buna rağmen virüs ile mücadelede tedbirin hiçbir zaman elden bırakılmaması gerektiği konularında uyarılarda bulundu.  Tüm Türkiye ile birlikte Bursa’da da vaka sayılarında ciddi oranda düşüş gözlenirken, bu kapsamda en çok vaka görülen ilçelerin başında gelen Yıldırım ve Gürsu’da da vaka sayılarında büyük oranda azalmalar görüldü.

AİLE APARTMANLARI

Özellikle kalabalık aile apartmanlarının sık olarak bulunduğu Yıldırım ve Gürsu gibi ilçelerde virüsün hızlı yayıldığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, “Filyasyon çalışmaları bize gösterdi ki aile apartmanlarında koronavirüs daha fazla ve kolay yayılıyor. Yakın yaşamlar ve temas kolaylığı ile bu oluşuyor. Aile apartmanlarında daireler arası geçişler daha sık ve kolay olduğu için akrabalar arasında bulaş kolaylaşıyor. Komşu ziyaretleri, geçmiş olsun ziyaretleri bulaşların olduğu durumlar… Bu nedenle bu tip  yerleşim özelliği gösteren bazı ilçelerde bu süreçte apartmanlar karantina altına alındı” diye konuştu.

Salgının hızla arttığı sıkıntılı ilçelerde  sosyal yapının da çok etkili olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Kaşıkcıdiğer ilçelerde kritik bir durum olmadığının altını çizerek, “Nilüfer vaka sayısında Yıldırım’a oranla yarı yarıya durumda. Bunda Yıldırım’daki aile ve apartman yapısı çok etkili. Yıldırım’da bir evde oturan sayısı daha fazla olduğu için daha çok bulaş oluyor” dedi.

DAĞ İLÇELERİNDE SIKINTI YOK

Dağ ilçeleri hakkında da konuşan Uzm. Dr. Kaşıkcı, şehirden gidenlerin virüs taşıma ihtimalleri nedeniyle dağ köylerinde yaşayan yaşlı vatandaşlar için riskli bir durum söz konusuydu. Bu ilçelerimizde şu ana kadar bu tarz büyük bir durumla karşılaşmadık. Bu ilçelerimiz büyük ölçüde izole bir şekilde kaldı. Örneğin Gürsu ile Harmancık veya Büyükorhan’ı karşılaştırırsak, 10 bin kişide 1 vaka olan dağ ilçelerinde yedide birdeyiz. Keles, Harmancık, Büyükorhan aynı zamanda Yıldırım’ın yedide biri orandalar” şeklinde konuştu.

TEST ÇALIŞMALARI HIZLANDI

Coronavirüs’e karşı tanı çalışmalarının, Sağlık Müdürlüğü’ne  bağlı Halk Sağlığı Laboratuvarı ve Bursa Şehir Hastanesi bünyesinde bulunan laboratuvarda titizlikle sürdürüldüğünü kaydeden  Uzm. Dr. Kaşıkcı; “Son teknolojiye sahip laboratuvarlarımızda PCR tekniği ile günde ortalama 2 bin test yapılıyor. Tamamen ücretsiz bir şekilde yapılan bu testlerin sonuçları da aynı gün içerisinde açıklanıyor” ifadelerini kullandı.

 HASTANE BAŞVURULARI DÜŞTÜ

Bursa’da hastanelerdeki son durum hakkında da bilgiler veren Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Vaka sayıları ve acile başvuru sayılarında son dönemde ciddi bir düşüşe geçtik. Fakat bu insanlarımızı yanıltmasın, henüz hiçbir şey bitmiş değil. Dünyada da örneklerini görüyoruz. Vaka sayısı grafiği düşüşe geçiyor dediğimiz anda tekrar yükselişe geçebiliyor. Örneğin İran’da Şubat’ın son haftasında vakalar başladı. Mart 2020 sonunda ise pik yaptı.  Nisan sonuna kadar ciddi bir azalma gözükürken tekrar yükseliş trendine girdi. Şu anda ikinci dalgayı yaşıyor. Bu nedenle vatandaşlarımız da hiç rehavete kapılmamalı, maske takmaya, hijyen kurallarına ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Uzm. Dr. Kaşıkcı son olarak, 1-15 Haziran döneminden itibaren hastanelerde hizmet verme anlamında normalleşmeye doğru gidildiğini belirterek, servis ve poliklinik hizmetlerinin düzenlenmesi ile ilgili çalışmalara devam edildiği bilgisini verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.