Dolar 34,5224
Euro 36,1690
Altın 2.965,59
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Evde kalan çocukta kabızlık tehlikesi

Evde kalan çocukta kabızlık tehlikesi
9 Mayıs 2020 12:26
381
A+
A-

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Güngör, aileleri kabızlık konusunda uyardı.

Coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Nisan ayının ilk haftasından bu yana çocukların evde durmak zorunda kaldığını hatırlatan VM Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Güngör, bazı sağlık risklerine dikkati çekti. Evde kalan çocuklarda gün içerisinde olan hareket miktarının azalması ile birilikte vücutta fizyolojik ve patolojik olarak bazı değişiklikler meydana geldiğini kaydeden Dr. Ahmet Güngör, “Hareket miktarının azalması ile birlikte ekran bağımlılığının artması ve beslenme alışkanlığının da değişmesiyle çocuklarda kabızlık, karın ağrısı, kilo alımı gibi şikayetlerde artış yaşanmaktadır. Çocukların refleksleri ile hareket etmeleri nedeniyle tuvalet alışkanlığında gelişen bu değişiklik, eğer önlem alınmazsa durumun daha sonradan normale dönmesi zaman alacaktır. Bu nedenle bu dönemde ekran başında geçirilen zamanın en az olacak şekilde iyi ayarlanması önemli. Evde küçük oyunlar ile ebeveynlerin de katıldığı küçük egzersizler yapılabilir. Bu da dolaylı olarak bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar” dedi.

KAYISI VE İNCİR YEDİRİN

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Güngör, çocukların bu dönemde nasıl beslenmesi gerektiği konusunda da ise “Özellikle bol sebze meyve tüketimini öneriyoruz. Marul, salata gibi posalı gıdaların alınmasına, kayısı ve incir gibi bağırsak hareketlerini arttırıcı yiyeceklerin öğünlerde bulunmasına dikkat edilmelidir. Bu dönemde sıvı alımının da artırılması gerekli. Çünkü sıvı alımı yetersiz olursa su emiliminin artmasıyla birlikte dışkının daha katı ve sert hale gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Çocukta büyük tuvaletini yapamama ya da ağrılı yapma veya kabızlığa bağlı karın ağrısı gibi şikayetlerin olması, önlemlere rağmen bu ve benzeri bulguların olup artarak devam etmesi halinde mutlaka hekime başvurması gerekmektedir” tavsiyelerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.