Dolar 34,5238
Euro 36,1714
Altın 3.013,61
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 8°C
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C

Ege ihracatında kiraz mevsimi

Ege ihracatında kiraz mevsimi
7 Mayıs 2020 15:01 | Son Güncellenme: 7 Mayıs 2020 15:02
1.375
A+
A-

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Nisan ayı ihracat rakamlarını, Dijital Tarım Pazarı’nı, pandemi süresince çözüme ulaştırılan konuları, alınan önlemleri, Uzakdoğu’ya yapılan kiraz ihracatını, 2020 sezonunu Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi’nin düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, pandeminin dünyada tüm sektörlerin ekonomik olarak sıkıntılı bir sürece girmesine yol açtığını söylerken,  “Bu süreçte, durmak yerine tam tersine kapasitesini artırarak üretime devam eden tek sektör gıda ve gıda üretiminin ilk halkası olan tarım sektörüdür. Tarımın önemini tüm dünyanın anlamış oldu. Bu dönemde, geleceğimiz için etkin tarım politikaları üretmemiz ve uygulamamız gerekmektedir” dedi.

DİJİTAL TARIM PAZARI

Uçak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin nisan ayı sonunda lansmanını kendisinin yapmış olduğu Dijital Tarım Pazarı’nın (DİTAP) gelecek için atılan önemli bir adım olduğunu açıklarken, “Dijitalleşmeyle beraber üreticinin ‘ürünümü nasıl satacağım’ diye kaygısı olmayacak. Dijital tarımda halcisi, üreticisi, ihracatçısı, devletin kurumları herkes bir arada olacak. Dijitale geçiş herkesi üretime teşvik edecek. Bu sayede genç nüfusla beraber herkes tarıma odaklanacak ve kırsal hayata dönüş gerçekleşecek. Tarımda ciddi bir artış olacak” dedi.

Hayrettin Uçak, Türkiye genelinde 1 Ocak -30 Nisan döneminde yaş meyve ve sebzenin yüzde 21,6 artış ile 756 milyon dolar, meyve sebze mamullerinin yüzde 12,9 artış ile 565 milyon dolar, iki sektörün toplamda yüzde 17’lik artış ile 1 milyar 321 milyon dolara ulaştığını söyledi.

UZAKDOĞU’YA KİRAZ SATIŞI

Tele konferans-video konferans yöntemleriyle dünya ülkelerinde bulunan ticari ataşelerle sürekli olarak görüştüklerini anlatan Uçak, “Özellikle Çin ile hemen hemen haftada bir video toplantı yapmaktayız. Pekin Ticaret Müşaviri Hakan Kızartıcı’nın Pekin’den, Çin Guanco Türkiye Ticaret Ataşesi Serdar Afşar’ın Goanco’dan katıldığı telekonferans‘da, EİB YK Üyelerimiz ile birlikte, ürün çeşitliliği ve kapasiteyi nasıl artırabiliriz üzerine konuştuk. Özellikle kiraz için önemli ölçüde yol kat etmiş olduğumuzun müjdesini verebilirim.Bu sezon Uzakdoğu, Kiraz için önemli pazarlarımızdan biri olacak ” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.