Uzmanından doğru cep telefonu kullanımı
Nettel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Refik Selik, Coronavirüs nedeniyle mobil cihazlarla çok vakit geçirilen şu günlerde cep telefonunun sağlıklı kullanımı için yapılması gerekenleri aktardı.
COVID-19 salgını nedeniyle evde kalınan şu süreçte cep telefonu ve mobil cihaz kullanımı da son derece artış gösterdi. Nettel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Refik Selik, yaz döneminde cep telefonu ve mobil cihaz kullanımına ilişkin şu tavsiyeleri paylaştı:
HAVALAR ISINIYOR, DOĞRUDAN GÜNEŞ IŞINLARINA DİKKAT EDİLMELİ.
Elektronik ürünlerin çalışması dolayısıyla ortaya çıkan ısı, üneş ışınlarıyla gelen ısıyla birleştiğinde, ürünler için tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor. İlave olarak koyu renkli ekranlar ısıyı kendilerine iyice çekiyor.
Akıllı telefon ve tabletlerinizi, güneşin altında ekran tarafı güneşe bakacak şekilde koyulmaması gerekiyor. Eğer güneşin altında bir masada telefonunuz ya da tabletiniz duruyor ise, güneşe ekran bölümünün değil de, en azından arka tarafının bakması gerekiyor. Ancak güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması için gölge bir alana ürününüzü koymanız daha sağlıklı olacaktır. Gölge bir alan yoksa, güneş ışığını, koyu renkler kadar emmeyen açık renkli nesnelerin altına da koyabilirsiniz.
HAVA TEMASINI ENGELLEMEYİN!
Pasif soğutma görevi de gören telefon kasalarının hava temasını engellemek, ürünleri ısınmasını daha da artıracaktır. Bu yüzden özellikle tatil bölgelerinde, telefonlarınızı ve tabletlerinizi güneş ışığından korumak için havlu içerisine sarıp, hava almasını engellememiniz öneriyoruz.
GÜÇ TASARRUF MODUNU KULLANMAKTAN ÇEKİNMEYİN!
Güç tasarruf modunu, güneşin ve ısının yüksek olduğu bölgelerde kullanmaktan çekinmeyin.
HÜCRESEL VERİ YERİNE WİFİ KULLANIMINI TERCİH EDİN!
WiFi kullanımı, hücresel veriye göre pil tüketimini ve ısıyı daha da azaltır. Sıcak günlerde mümkün olduğunca Wi-Fi kullanmaya özen gösterin. Çünkü, hücresel veri tüketimi sırasında GSM bandınız yüksek hız sunabilmek için aşırı güç tüketimi ile birlikte ısınmayı tetikliyor.
ŞARJ EDERKEN DİKKATLİ OLUN
Geceleri uyurken telefon şarj edilmemelidir. Telefonun pil ömrünü önemli ölçüde azaltacaktır. Çünkü, siz gece telefonu şarja bıraktığınızda sabaha kadar %100 olacak, hatta telefon çalışmaya devam ettiği için boşalan enerjinin yerine yeniden dolum yapılacak.
Telefonu sürekli %90 şarj ederek kulanın.
Kopuk veya hasarlı USB kablosu ile şarj etmekten kaçının.
Çoğumuzun derdi şarj aletlerindeki USB kablolarının baş kısımları kullanımdan dolayı hasar görüp kabloları dışarı çıkabilmekte, bazen şarj olmayıp elimizle düzelterek şarj etmekteyiz. Bu şekilde yapmak da batarya ömrüne ciddi zarar verecek. Akımda dalgalar olması telefona zarar var verebilir. Yeni bir USB kablosu almamak belki de bir telefonu kaybetmeye neden olacaktır.
Şarj olurken telefonunuzu çok kurcalamayın. Şarj sırasında telefonda oyun oynamak veya uzun süreli sistemi yorabilecek uygulamalarda dolaşmak telefonun ısınmasına ve batarya ömrünün azalmasına neden olacaktır. Sadece gerekli durumlarda mesajlaşma uygulamalarını kullanmanız ve aşırısına kaçmamanız önerilir.
KILIF SEÇİMİ ÖNEMLİ
Kılıf seçimi önem taşıyor. Cihazı aldıktan hemen sonra, akıllarda oluşan “Nasıl bir kılıf almalıyım” sorusu ciddi anlamda önem taşıyor. Düşmelere, çarpmalara, yıpranmalara karşı bir numaralı koruyucu görevindeki kılıflar, telefonların en gerekli aksesuarlarından biri olarak gözüküyor.
Gelişen teknoloji beraberinde ortaya çıkan, kırılmaz, su geçirmez gibi özellikleri barındıran kılıfları elde etmekte fayda var. Telefonunuzun ömrünü de bu sayede uzatabilirsiniz.