Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pts 9°C
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 14°C

Bakanlık’tan ‘helikopter ebeveynlik’ uyarısı

Bakanlık’tan ‘helikopter ebeveynlik’ uyarısı
22 Mayıs 2021 09:55
324
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, aşırı ilgili, kontrolcü ve endişeli aileler olarak tanımlanan “helikopter ebeveynlik” tutumuna ilişkin yaptığı bilgilendirmede “Çocuklarınızın kendileri için küçük kararlar vermelerine, sorumluluk almalarına, duygularını kendi sözleriyle anlatmalarına izin verin” önerisinde bulundu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:

Bakanlık, çocuğu için en iyisini isteyerek, çocukların yapması gereken sorumlulukları üstlenen, sorunlarını onlar adına çözen, aşırı ilgili, kontrolcü ve endişeli aileler olarak tanımlanan ‘helikopter ebeveynlik’ tutumuna ilişkin bilgilendirdi.

Helikopter ebeveynlik tutumunu gösteren en temel belirtiler, ‘Helikopter ebeveynler çocuklarının başarısız olmasından aşırı endişe duyar. Çocukları adına konuşurlar, onların sorumluluklarını üstlenirler ve yaşadığı sorunları kendileri çözmek isterler’ şeklinde sıralandı.

Bilgilendirmede “helikopter ebeveynlikten” kaçınmak için şu öneriler yer aldı:

“Çocuklarınızın kendileri için küçük kararlar vermelerine izin verin. Çocuklarınızın yaş ve gelişim düzeyine göre sorumluluk almalarını sağlayın. Çocuklarınıza yardım etmek için hazır olduğunuzu ama onları sürekli kontrol etmek zorunda olmadığınızı kendinize hatırlatın. Çocuklarınıza görevlerini kendi başlarına nasıl tamamlayacaklarını öğretmek için adımlar atın. Çocuklarınızın bir sorunu olduğunda onu çözmek için harekete geçmek yerine onlara sorular sorun. Onların duygu ve düşüncelerini kendi sözleriyle anlatmasına izin verin.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.