Dolar 34,5224
Euro 36,1690
Altın 2.965,59
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 6°C
Paz 8°C
Pts 8°C

BTÜ ekonomideki acı gerçeği raporladı

BTÜ ekonomideki acı gerçeği raporladı
18 Nisan 2020 15:46
414
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinin hazırladığı rapor dikkat çekti. Buna göre ekonomilerin kaldığı yere dönmesi uzun zaman alacak.

Bursa Teknik Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü öğretim üyesi Dr. Cevat Bilgin Covid-19 salgınının ülkelerin büyüme performansları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Salgının başlangıç noktası Çin ekonomisinde iktisadi faaliyetlerin azalmasıyla büyüme beklentilerinin aşağıya çekildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Cevat Bilgin, salgın etkisiyle Çin’de perakende satışların % 20,5, sanayi endeksinin ise % 13,5 düştüğünü dile getirdi. Çin ekonomik büyüme beklentilerinin salgın öncesindeki % 6’dan % 1,5-3 seviyelerine gerilediğine dikkat çeken Bilgin, “Bu rakamlar son kırk yılın en düşük rakamlarıdır. Özellikle 2020 yılının ilk çeyreğinde % 9’a varan küçülme bekleniyor” dedi.

DIŞ BORÇ ÖDEME ZORLUĞU

Salgın nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin ihracat gelirlerinin düştüğünü, bu durumun para birimlerinde değer kayıplarını da beslediğini vurgulayan Dr. Cevat Bilgin; “Türk lirası 2020’de % 11,8 değer kaybetti. Uluslararası Finans Kurumu (International Institute of Finance) verilerine göre Mart ayında, gelişen piyasalardan yaklaşık 83 milyar dolar çıkmıştır. Bu durum gelişmekte olan ülke dış borçlarının ödenebilmesi konusunda riskler doğuruyor.” ifadelerini kullandı.

Dr. Öğr. Üyesi Cevat Bilgin ise Türkiye için % 0,5 büyüme oranı beklendiğini kaydederken, “Ülkemizde salgın sürecinde olumsuz etkilenen temel sektörler havayolu, otel ve konaklama sektörleri iken emlak ve otomotiv sektörlerinde de mart ayı itibariyle negatif bir görünüm hakimdir. Uzaktan eğitim ve çalışma sektörlerinde ise yükselen bir ivme görülmektedir. Dışa açık şirket ve bankalar uluslararası likidite problemlerinden olumsuz etkilenebilecekken, devletimizin aldığı tedbirler özel sektörde ağır sorunların çıkmasını engelleyecek likiditeyi sağlayacak gibi görünmektedir” dedi.

TREN İMDAT FRENİNE BASTI

Bursa Teknik Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme Bölümü öğretim üyesi Dr. Mevlüt Camgöz ise dünya tarihinin, insanoğlunun hayatta kalış serüveni olarak da okunabileceğine değinirken, “Yüksek teknoloji seviyesine ulaştığımızı zannettiğimiz yeni dünyada insan, çıplak gözle göremediği, kendi başına canlı bile sayılmayan mikroskobik bir virüsle karşı karşıyadır. Süper güçlerden kabile devletlerine kadar bütün hükümetler bu virüs salgınına karşı tarihte örneği olmayan önlemler zinciri ortaya koydular. Bu önlemler dünya ekonomisi üzerinde yüzlerce kilometre hızda giden bir trenin imdat frenine basılmış gibi bir etki doğurdu. Milyonlarca kilo jullük kinetik enerji taşıyan bu tren tüm momentumunu kaybederek durma aşamasına geldi mevcut aşamada. Dünya eski dünya olur mu bilinmez ama ekonomilerin kaldığı yere dönmesi uzun zaman alacağa benziyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.