Dolar 34,0067
Euro 38,0714
Altın 2.872,89
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
24°C
Hafif Yağmurlu
Paz 23°C
Pts 27°C
Sal 28°C
Çar 28°C

Siirt’in göçebelerinin zor yaşamı

Siirt’in göçebelerinin zor yaşamı
18 Mart 2021 13:29
618
A+
A-

Siirt’te koyunlarını otlatmak için göçebe hayat süren ve çadırlarda konaklayan aileler, zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor.

SİİRT (İGFA)- Siirt’te kışın belirli yerlerde çadırlarda konaklayan göçerler, baharın gelmesiyle yaylalara otlakların bol olduğu yerlere gitmeye hazırlanıyor. Zor şartlar altında sabahın erken saatlerinde kalkan göçerler, hayvanları yemleyip meralara çıkıyor, akşamüstü ise geri dönüyor. Hayvanlar meradayken kadınlar günlük ev işlerinin yanı sıra, ağılları temizleyip hayvanların su ve yemlerini hazırlıyor.

Çoban Deniz Özhan, kışın Siirt’te konakladıklarını, sıcak havalarla birlikte yaylalara gideceklerini belirterek, “Burada keçileri otlatıyoruz. Keçiler bu zamanda doğum yapıyorlar. Biz de gelip onları eve götürüyoruz. 4 mevsim çilemiz bitmiyor. Hayvancılıkla uğraşıyoruz” dedi.

Hayvancılığa 16 milyon 180 bin lira destek sağlandı

Göçebelerin bu aylarda yaylalara gitmek için hazırlık içinde olduklarını belirten Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde Veteriner Hekim Yaşar Ören ise, kentin hayvancılıkta büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Siirt’te küçükbaş hayvan sayısı olarak ülke genelinde il olarak 7. sırada olduklarını belirten Öner, “1 milyon 100 bin hayvan sayımız var. Göçerlerimiz zor şartlar altında geçimini sağlamaktadır. Nisan-Mayıs dönemlerinde hayvanlarını otlatmak amacıyla sıcak yerlere Van, Bitlis, Erzurum illerine gitmektedirler. Kışın yine aynı güzergahlarda aynı dönüşlerde Mardin, Şırnak illerine gitmektedirler. Büyük bir zorluk içinde geçimini sağlamaktadır. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak hayvancılığa, yaklaşık 680 bine yakın küçükbaş hayvana 16 milyon 180 bin liraya yakın ödememiz olmaktadır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.