Veli Ağbaba’dan ‘kitlesel işsizlik’ vurgusu
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in de katılımıyla ülke gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Salgın döneminde ciro kaybı yaşayan ve kapatma kararlarıyla mağdur olan TEKEL esnafıyla ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.
MALATYA (İGFA) – Toplantıda, TÜİK’in Şubat ayı enflasyon rakamlarına da değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Avrupa’da yıllık enflasyon yüzde 0,2’ye düşerken Türkiye’de, TÜİK’in her türlü manipülasyonlarına rağmen, enflasyon yüzde 15,61’le yeniden zirve yaptı. Gıdada fiyat artışı ise son bir yılda yüzde 30’ları geçiyor. Bu enflasyonu Ankara’da bir teyzeye söyleseler teyze bunları terlikle kovalar” dedi.
Koronavirüs salgının AKP kongreleriyle yayıldığını ifade eden CHP’li Ağbaba, “Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Tokat, Osmaniye, Balıkesir, Aksaray, Konya hepsi kırmızı yani çok yüksek riskli bölgeler oldu. Ordu 1. sırada, Giresun 2. sırada, Trabzon 3. sırada ve hepsinin ortak özelliği son günlerde AKP kongrelerinin yapılmış olması. Erdoğan nereye giderse virüs de oraya gidiyor. Sağlık Bakanı’na buradan çağrı yapıyorum. Eğer salgını kontrol altına almak istiyorsan Erdoğan’ı Saray’da tut” dedi.
Ağbaba şu ifadeleri kullandı: “Esnaflar, yeni normalleşme süreciyle, illerin risk durumuna göre açıklanan adımlardan umduğunu bulamadı. Normalleşme adımlarıyla bar esnafı ve çalışanları ile müzisyenlerin yine ötekileştirildiğini, dışlandığını görüyoruz. Bir hafta sonra barlar ve meyhaneler yaklaşık bir yılını dolduracak. Kafe ve bar çalışanı olarak uzun süredir işsiz. Bu sektörde çalışan binlerce insan bir sene boyunca ne yer ne içer bunun hala daha bir cevabı yok. Türkiye’de kısıtlamaların başlamasından beri, bu mekanlar hiç iş yapamadı, tek kuruş kazanamadı. Özellikle İstanbul gibi Ankara gibi büyükşehirlerde kafe ve bar çalışanları, yaklaşık bir yıldır mağdur. Şimdi “düşük kapasite” açılma nedeniyle insanlar ya daha az süre çalışacak ya da daha az insan çalışacak. Bu da bir süre sonra kitlesel bir işsizlik demek. Ayrıca nakdi ücret ve kısa çalışma ödeneği de önümüzdeki ay kesilecek. Bu mekânlar açılmayacaksa buralara acilen maddi destekler sunulmalı, çalışanlara ödenekler yıl sonuna kadar uzatılmalıdır.”