Dolar 38,1171
Euro 43,5664
Altın 4.032,05
BİST 9.393,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 23°C
Açık
Bursa
23°C
Açık
Çar 24°C
Per 23°C
Cum 21°C
Cts 21°C

Bursa’da Parkinson Farkındalık Günü

Bursa’da Parkinson Farkındalık Günü
14 Nisan 2025 18:28
4
A+
A-

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dünya Parkinson Günü kapsamında program düzenlendi.

Hastanenin konferans salonunda gerçekleştirilen programa; Başhekim Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Ay, hastane yönetimi, nöroloji hekimleri, sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınları katıldı. Programda Parkinson hastalığının belirtileri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakkında katılımcılara çeşitli bilgiler aktarıldı.

Programda konuşan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Büyükkoyuncu Pekel, Parkinson hastalığının santral sinir sistemine bağlı dopaminarjik nöronların kaybıyla seyreden bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Hastalığın dünya üzerinde çok sayıda insanı etkinliğini belirten Doç. Dr. Pekel, “Ülkemizde de yaklaşık 150 bin ile 200 bin arası Parkinson hastası olduğu tahmin edilmektedir. Ellerde titreme, hareketlerin yavaşlaması, yürüyüş bozuklukları, denge bozuklukları, düşmelerle seyredebiliyor bu hastalık. Motor semptomlarla beraber; hastada uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete gibi semptomlar da görülebiliyor” dedi.

Birçok Tedavi Seçeneği Mevcut

Kronik ve ilerleyici bir hastalık olmasına rağmen hastaların bu konuda çaresiz olmadığını dile getiren Doç. Dr. Pekel, “Çünkü Parkinson hastalığıyla ilgili elimizde çok fazla tedavi seçeneği mevcuttur. İlaç tedavilerine ek olarak beyin pili ameliyatı, iğne tedavisi, halk arasındaki adıyla bağırsak pili ameliyatı gibi ileri evre tedavileri de hastalara sunulmaktadır” şeklinde konuştu.

Beyin Pili Ameliyatları Başarıyla Uygulanıyor

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2018 yılından bu yana Derin Beyin Stimilasyonu ameliyatının (Beyin pili) uygulandığını ve aktif olarak davranış bozukluğu hastalarının değerlendirildiğinin bilgisini veren Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Yıldız ise, “Bunun dışında ileri evre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastalar polikliniğimize müracaat ederek ya da merkezimizin mail adresine mail atarak bizlere başvurabilirler” ifadelerini kullandı.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Sinay Önen ise hastalığa bağlı ortaya çıkabilecek ruhsal belirtiler hakkında katılımcılara çeşitli bilgiler aktardı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.