Dolar 37,9720
Euro 41,6580
Altın 3.690,50
BİST 9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 14°C
Pts 9°C

BUÜ’nün TÜBİTAK proje başarıları devam ediyor

BUÜ’nün TÜBİTAK proje başarıları devam ediyor
3 Nisan 2025 09:42
5
A+
A-

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Teknorot Otomotiv işbirliğiyle yürütülen “İleri Preform Teknolojisi ile Net Şekilli Salıncak Üretimi” başlıklı 1505 projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirilen bu proje, kompozit malzemelerin hafiflik ve mukavemet avantajlarından yararlanarak geleneksel metalik salıncak kollarına alternatif, yüksek performanslı çözümler sunmayı hedefliyor. Proje ekibinde Prof. Dr. Mehmet Karahan liderliğinde Prof. Dr. Abdil Kuş, Mert Ali Özel ve Ebubekir Beyazoğlu yer alıyor.

Hasar Toleransı Artacak, Servis Ömrü Uzayacak

Çalışmanın aşamalarına dair bilgi veren Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Karahan, projenin ileri preform teknolojisini kullanarak kompozit malzemeden otomotiv süspansiyon salıncak kolu tasarımını, analizini ve optimizasyonunu kapsadığını belirtti.

Prof. Dr. Karahan, proje kapsamında üretilecek prototiplerin statik ve dinamik mekanik testlerle doğrulanacağını ve kompozit salıncak kollarının talaşlı imalat gereksinimi olmaksızın doğrudan kullanıma hazır şekilde üretilebileceğini vurguladı.

Projeyle sağlanacak avantajlar şu şekilde sıralandı:

  • Malzeme fireleri sıfıra indirilecek, elyaflar kesilmeden üretim yapılacağı için yapısal bütünlük korunacak.

  • Katmanların z-yönünde bağlanması sayesinde delaminasyon direnci artacak, böylece hasar toleransı ve servis ömrü uzayacak.

  • Daha hafif araç bileşenleri sayesinde yakıt tüketimi azalacak ve karbon ayak izi minimize edilecek.

Projenin sonunda, otomotiv sektörüne benzeri görülmemiş kalite ve performansta kompozit salıncak parçaları kazandırılarak sektöre önemli katkılar sunulması hedefleniyor.

Güçlü Proje Ortakları

Projede iş birliği yapılan Teknorot Otomotiv ve BUTEKOM hakkında da bilgi veren Karahan, Teknorot’un Avrupa’nın en büyük süspansiyon ve direksiyon parça üreticilerinden biri olduğunu belirtti.

  • 2011’den bu yana Ar-Ge Merkezi statüsüne sahip olan Teknorot, 120’yi aşkın Ar-Ge personeliyle Horizon Europe ve Eureka gibi uluslararası fonlarla desteklenen projeler yürütüyor.

  • Şirket, bugüne kadar 20’ye yakın TÜBİTAK projesini tamamladı ve 81 patent/faydalı model başvurusunda bulundu. Bunlardan 39’u tescillendi.

  • Turkish Time 2023 araştırmasına göre Türkiye’nin en iyi 250 Ar-Ge merkezi arasında yer alan Teknorot, ulusal patent başvuru sayısında 13. sırada bulunuyor.

Projenin bir diğer çözüm ortağı olan BUTEKOM, kompozit malzeme alanındaki donanımlı altyapısı sayesinde numune üretimi ve testlerin gerçekleştirilmesinde önemli bir rol üstlenecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.