Dolar 37,9431
Euro 40,9595
Altın 3.799,52
BİST 9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 14°C
Yağmurlu
Bursa
14°C
Yağmurlu
Çar 15°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 18°C

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri
27 Mart 2025 10:45
3
A+
A-

Nev Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Seher Dallı Şen, bayram sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek, kilo kontrolü ve sindirim sağlığı için önerilerde bulundu.

Şen, “Ramazan ayı boyunca alıştığınız iki ana öğün düzenini devam ettirerek, buna bir ara öğün ekleyerek beslenme planınızı oluşturabilirsiniz. Kahvaltıda protein açısından zengin (yumurta, peynir gibi) ve sebze ağırlıklı besinler tüketmek, tam tahıllı ekmek gibi ılımlı karbonhidratlarla tokluk sürenizi uzatacaktır. Akşam yemeğinde ise sebze ağırlıklı, yeterli protein içeren ve düşük karbonhidratlı bir öğün tercih edebilirsiniz” dedi.

Enerji Alımını Akşam Saatlerine Doğru Azaltın

Bayrama özgü yapılan börek gibi hamur işlerini kahvaltıda, tatlı ve sarma gibi yiyecekleri ise ara öğünde tüketerek enerji alımını akşama doğru azaltmanın önemli olduğunu vurgulayan Şen, “Akşam yemeğinden sonra sindirimi zorlaştıran ağır yiyeceklerden kaçının. Şekersiz açık çay, kahve, bitki çayları ve maden suyu gibi içecekleri tercih edebilirsiniz. Misafirliklerde sunulan tüm ikramları tüketmek yerine hafif olanları seçin. Tatlı olarak sütlü ve meyveli seçenekleri, özellikle güllaç gibi hafif tatlıları tercih edin. Çikolata ve şekerlemeleri anında tüketmek yerine daha sonra yemek üzere çantanıza koyabilirsiniz. Tatlı tükettiğiniz günlerde denge sağlamak için meyve tüketimini azaltarak ekmek miktarını düşürün. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun” ifadelerini kullandı.

Hareketi Artırarak Sindirimi Destekleyin

Şen, Ramazan sonrası normal yemek düzenine geçişte aşırı yemek yeme eğilimi olabileceğine dikkat çekerek, “Bayram sürecinde yoğun karbonhidrat ve tatlı tüketimi; hazımsızlık, şişkinlik, reflü gibi sindirim sorunlarının yanı sıra kan şekeri dengesizliklerine ve kalp-damar sağlığına olumsuz etkiler yapabilir. Kalorisi yüksek yiyecekleri paylaşmak, porsiyon kontrolü sağlamanıza yardımcı olacaktır. Öğünlerde yavaş yemek, iyi çiğnemek ve farkındalıkla beslenmek sindirim problemlerini önleyebilir. Ayrıca yeterli su tüketimi iştah kontrolüne katkı sağlar” dedi.

Hareketli kalmanın önemine değinen Şen, “Bayramda fiziksel aktivitenizi artırarak sindirimi destekleyebilirsiniz. Gün içinde yürüyüş yapmaya özen gösterin. Eğer zamanınız yoksa misafirlik ziyaretlerinde kısa mesafeleri yürüyerek gitmeyi veya asansör yerine merdiven kullanmayı tercih edebilirsiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.