Dolar 38,1008
Euro 43,4851
Altın 4.076,20
BİST 9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Az Bulutlu
Bursa
19°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 22°C
Sal 17°C
Çar 18°C

Osmangazi’de Medeni Kanun söyleşisi

Osmangazi’de Medeni Kanun söyleşisi
18 Şubat 2025 18:51
293
A+
A-

Osmangazi Belediyesi ve Osmangazi Kent Konseyi tarafından, Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 99. yılı dolayısıyla düzenlenen söyleşide, Medeni Kanun’un toplumsal önemi vurgulandı. Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Medeni Kanun’un Kabulünün 99. Yılında Rolleri ve Statüleriyle Haklarının Bilincinde Kadın Olmak” başlıklı söyleşide, alanında uzman iş kadınları konuşmacı olarak yer aldı.

Söyleşide, Medeni Kanun’un kabulüyle birlikte kadınların kazandığı haklar ele alınırken, moderatörlüğünü Avukat Sibel Özbudak üstlendi. Etkinliğe; Bursa Inner Wheel Dernek Başkanı Özlem Güner, Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Eren Jale Yörükoğlu, Türk Anneleri Derneği Sekreteri ve Vekili Gizay Tanca Çolpan ve BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz, Osmangazi Kent Konseyi Genel Sekreteri Mutlu Çınar, Osmangazili kadınlar ve muhtarlar da dinleyici olarak etkinlikte yer aldı.

“Kadınlara Özgürlük Tanındı”

Bursa Inner Wheel Dernek Başkanı Özlem Güner, Medeni Kanun’un kabulünün Türk kadınları için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, “Bugün, Medeni Kanun’un kabulünün 99. yılını kutluyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kabul edilen bu yasa, kadınlara seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere birçok temel hak kazandırdı. Kadınlar böylece birey ve yurttaş olarak konumlandı, erkeklerle eşit statüye ulaştı. Kadınların çalışma hayatına katılması için eş izni şartının kaldırılması da bu sürecin önemli kazanımlarından biridir” dedi.

“Medeni Kanun Hava ve Su Kadar Değerli”

Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Eren Jale Yörükoğlu ise konuşmasında Medeni Kanun’un kadınların haklarını güvence altına alan temel yasalardan biri olduğunu belirterek, “17 Şubat 1926’da kabul edilen ve 4 Ekim 1926’da yürürlüğe giren Medeni Kanun, Türkiye’de kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan her kadın için hava ve su kadar değerlidir. Bu kanunun kıymetini bilmeli ve ona sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Kadınların Daha Etkili Olduğu Bir Toplum Hayal Ediyoruz”

Türk Anneleri Derneği Sekreteri ve Vekili Gizay Tanca Çolpan, kadın haklarının günümüzde giderek daha fazla tartışıldığını belirterek, “Kadın hakları, yaşanan toplumsal olaylarla birlikte önemini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak bizler geçmişte elde ettiğimiz hakların üzerine daha fazlasını ekleyerek, daha çağdaş ve kadınların güçlü olduğu bir toplum inşa etmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Kadın Hakları İçin Mücadeleye Devam Ediyoruz”

Avukat Sibel Özbudak ise, Medeni Kanun’un kadınlara evlenme, boşanma, eğitim, miras gibi temel haklar kazandırdığını hatırlatarak, “1926’da kabul edilen Medeni Kanun, kadınların toplumsal statüsünü güçlendirdi. Ancak günümüzde hala kadınların soyadı gibi bazı konularda yasal düzenlemeler yetersiz kalıyor. Kadın hakları savunucuları olarak bu hakların takipçisiyiz” şeklinde konuştu.

“Medeni Kanun, Eşitliğin ve Çağdaşlaşmanın Simgesidir”

BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır, Medeni Kanun’un sadece bir hukuk düzenlemesi olmadığını, aynı zamanda toplumsal dönüşümün, eşitliğin ve çağdaşlaşmanın simgesi olduğunu belirtti. Şençayır, “Medeni Kanun kadınlara birçok sosyal hak tanımış olsa da kadınların seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934’te yapılan anayasa değişikliğiyle verilmiştir. Bu değişiklikle kadınlar, 1935’te yapılan genel seçimlerde ilk kez milletvekili seçilme hakkını elde etti” dedi.

“Kadınların Hak Ettikleri Yerlere Ulaşması İçin Mücadele Şart”

Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin sadece siyasi ve ekonomik değil, aynı zamanda hukuki ve toplumsal açıdan da köklü reformlar gerçekleştirdiğini belirterek, “Medeni Kanun, kadın ve erkek eşitliğini yasal güvence altına alarak toplumumuzun sosyal yapısında büyük bir değişim yaratmıştır. Ancak bugün hala kadınların bireysel hakları ve özgürlüklerini tehdit eden yaklaşımlarla karşı karşıyayız. Kadınların toplumsal alanda, aile ve çalışma hayatında hak ettikleri yerlere ulaşması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Bursa’nın İlk Kadın Milletvekiline Özel Anı Plaketi

Söyleşinin sonunda konuşmacılara ve programa katılan kadın muhtarlara, Bursa’nın ilk kadın milletvekili Şekibe İnsel’in el yazısıyla doldurduğu beyanname ve seçimlerde aldığı oy tablosunun yer aldığı özel bir anı plaketi takdim edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.